TAAPERON KANSSA LENTOKONEESSA

26 syyskuun, 2021

Ensimmäinen lentomatka lapsen kanssa on nyt takana ja voisin hieman kertoa fiiliksiä sekä vinkkejä, jos siellä jollain muullakin on reissu suunnitteilla. Aina kun olen aikaisemmin kuullut puhetta lasten kanssa lentämisestä, on juuri tämä puolentoista vuoden ikä koettu kaikista hankalimmaksi. Se pohjautuu varmasti juuri siihen, että puolentoista vuoden ikäinen taapero on jo kova liikkumaan ja puuhailemaan kaikenlaista, mutta kommunikaatio ja ymmärrys ovat vielä melko vähäistä. Lapselle ei voi mitenkään järjellä selittää, että miksi nyt on istuttava paikoillaan ja taapero ei myöskään vielä jaksa keskittyä jonkun saman tekemisen äärelle. Samaistun kyllä vahvasti siihen fiilikseen, että tämä kyllä todella saattaa olla se kaikista hankalin vaihe lentomatkailun näkökulmasta, vaikka muusta ei kokemusta olekaan!

Kokonaisuudessaan meidän neljän tunnin lennot Mallorcalle puolitoistavuotiaan taaperon kanssa sujuivat kumpaankin suuntaan hyvin. Lentokoneessa olemista olisi helpottanut kovasti, jos lapsi olisi nukkunut edes jonkin verran lennon aikana, mutta hän ei malttanut nukkua sekuntiakaan. Olimme ottaneet mukaan unilelun, unitutin ja harson, jotta unen saaminen olisi ollut helpompaa, mutta turhaan. Viihdykkeiden ja snackien avulla kuitenkin pärjättiin hyvin sekä vältyttiin oikeastaan kokonaan pahemmilta kiukuilta tai hermostumisilta. Jos jälkiviisaana tekisin jotain eri tavalla, niin en edes yrittäisi nukuttaa häntä. Se oli ihan toivotonta ja siitä tuli vain itselle ihan turha stressi!

Oma paikka vai sylissä matkustaminen? 

Ainakin suurin osa lentoyhtiöistä mieltää alle 2-vuotiaan automaattisesti sylilapseksi lentoja netin kautta varatessa. Jos haluaa alle 2-vuotiaalle oman paikan, pitää se varata erikseen lentoyhtiön asiakaspalvelun kautta. Sylissä matkustaminen olisi tietenkin tullut halvemmaksi, mutta meidän mielestä oma paikka lapselle tuntui ihan ehdottomalta. Ja sitä se kyllä mielestäni todella olikin ja monta kertaa lennon aikana mietin, miten ahdistavaa olisi ollut istua koko ajan sylikkäin ja lisäksi tässä tapauksessa meidän kanssa ahtaalla samalla rivillä olisi saattanut istua joku vieras ihminen. Varmasti kaikille osapuolille mielekkäämpää, että puolitoistavuotiaalla oli oma paikka. Vauvan kanssa olisi varmasti ihan suhteellisen helppo matkata sylikkäin, mutta tällaisen menevän tyypin kanssa ihan eri juttu!

Viihdykkeet lennolla

Meillä oli lennolla mukana kolme taaperon lempikirjaa sekä tabletti, joka ostettiin oikeastaan ihan vain tätä matkaa ajatellen. Tabletti olisi varmasti ollut hieman myöhemmin ostoslistalla muutenkin, mutta nyt sen hankinta reissun vuoksi hieman aikaistui. Tabletille sai Netflixistä ladattua lasten sarjojen jaksoja sekä leffoja niin, että ne toimivat myös offline-tilassa. Lisäksi olimme ladanneet pari helppoa taaperoille suunnattua peliä. Tabletissa oli hyvä uutuuden viehätys ja sen parissa lapsi viihtyikin kivasti molemmilla lennoilla. Lisäksi lentokoneessa riitti toki muutenkin ihmeteltävää varsinkin menomatkalla; ikkunasta oli kiva seurailla lentokentän henkilökunnan hommia ja edessä olevan istuimen kotelosta löytyneet toimintaohjeet hätätilaa varten luettiin huolella useaan otteeseen. Toki lapsi olisi kovasti halunnut myös rassata turvavöitä, tarjotinpöytää, ikkunan suojuksia sekä potkia ja roikkua edessä olevassa penkissä. 😁 Näitä ei luonnollisesti sallittu ja kiellettiin lukuisia kertoja.

Eväät

Meillä oli lapselle mukana muutamia erilaisia snackseja ja napostelu ajoi hyvin lentokoneessa myös pienen viihdykkeenkin virkaa. Olimme pakanneet mukaan smoothiepusseja, hedelmäpatukoita, pieniä rusinapaketteja, ”puffeja” sekä maissinaksuja. Nämä kaikki uppoavat muutenkin taaperolle hyvin ja olivat helppoja eväitä. Mietin alkuun, että olisiko pitänyt pakata mukaan myös jotain ruokaisampaa, mutta näillä selvittiin neljän tunnin lennolla hyvin. Pienet snacksit toimivat loistavasti myös nousun sekä laskun aikana ja samalla mahdollisesti helpottivat paineen tasausta korvissa, kun lapsi pureskeli ja nieleskeli koko ajan. Pienelle lapsellehan saa viedä turvatarkastuksen läpi koneeseen matkalla tarvittavan määrän ruokia ja nesteitä. Näitä meidän omia ei tarvinnut erikseen tsekata, kun noudattivat muutenkin käsimatkatavaroille määriteltyjä rajoituksia. Otimme lapselle myös tyhjän pillipullon mukaan, jonka täytimme kentällä.

Rattaat mukana lennolla

Pohdimme ennen reissuun lähtöä, että hankkisimmeko sellaiset matkarattaat, jotka kokonsa puolesta hyväksyttäisi matkustamoon vai hieman kookkaammat, jotka menevät sitten koneen ruumassa. Päädyimme jälkimmäiseen vaihtoehtoon, sillä priorisoimme lopulta enemmän hieman isommilla renkailla varustettuja rattaita, jotka toisivat mukavuutta sitten kohteessa. Meidän rattaat siis lähtivät menomatkalla lähtöselvityksen yhteydessä ruumaan, mutta Helsinki-Vantaan lentokentällä on lainarattaita, joita voi käyttää lähtöselvityksestä portille asti. Mallorcan päässä lainarattaita ei ollut, mutta paluumatkalla saimme pitää omat rattaat portille asti, mikä oli kiva yllätys. Rattaat jätettiin lennon henkilökunnalle juuri ennen koneeseen astumista ja siirrettiin siitä koneen ruumaan. Tämä taitaa olla monilla kentillä ja lentoyhtiöillä mahdollista, kun tutkin asiaa jäkikäteen. Rattaat ja turvaistuimet voi pakata lentokentiltä vuokrattaviin Airshell -laukkuihin, mutta me emme kokeneet sellaista tarpeelliseksi. Helsingin päässä rattaat pakattiin läpinäkyvään suojapussiin ja paluumatkalla ne matkasivat ihan sellaisenaan. Ainakin Finnairilla ja Norwegianilla rattaat sekä mahdollisen turvaistuimen sai ottaa mukaan ilman lisämaksua!

Pakkauslista lapsen käsimatkatavaroille:

– vaippoja ja kosteuspyyhkeitä

– lapselle mieluiset eväät ja tarpeeksi snackseja (älä unohda vanhempien eväitä!)

– viihdykettä: tabletti, kirjoja, puuhakirjoja yms.. (muista ladata tabletille etukäteen offline-tilassa toimivaa viihdykettä sekä ladata akku)

– vaihtovaatteet vahinkojen varalta lapselle sekä vanhemmille

– vesipullo

– Unilelu, tutti ja ohut peitto/harso nukkumista helpottamaan

– lapselle sopiva särkylääke

– tyhjiä muovipusseja (esim. likapyykille tai käytetyille vaipoille)

– käsidesi

Muut vinkit:

– Pakkaa kaikki lapsen eväät samaan paikkaan, niin ne on helppo napata esille turvatarkastuksessa.

– Anna lapsen liikkua ja leikkiä lentokentällä, jotta koneessa maltettaisi istua. Monilla kentillä on lapsille leikkipaikkoja ja lentokentältä löytyy muutenkin varmasti lapselle mielenkiintoinen paikka.

– Kantoreppu tai -liina helpottaa kentällä liikkumista, jos omia- tai lainarattaita ei ole käytettävissä.

– Hanki lapselle lentoa varten uusia viihdykkeitä, jotka annat hänelle vasta lentokoneessa – lapsi jaksaa mahdollisesti tutkia uusia juttuja pidempään!

– Yritä pitää oma mieli positiivisena ja rentona. Välillä helpommin sanottu kuin tehty, mutta monesti lapsi aistii vanhemman fiiliksen ja peilaa sitä omaan käytökseensä. Tässä ainakin auttaa, kun muistat pitää myös oman verensokerin riittävän ylhäällä eväiden voimalla ja juoda tarpeeksi vettä. Älä luo etukäteen turhia odotuksia matkan sujuvuudesta ja ota vastaan mitä tulee (huumori auttaa tässäkin). Ei se loppujen lopuksi ole niin kovin vakavaa, vaikka menisikin hieman ranttaliksi. Koneesta ulos päästyä voi sitten hengähtää ja miettiä, että olipahan matka, mutta selvittiin! 😃

Tällaisia juttuja minulle jäi mieleen ensimmäisen matkan jälkeen. Sieltä ruutujen toiselta puolelta löytyy varmasti rutkasti kokeneempiakin lasten kanssa matkaajia, joten heittäkäähän kommenttia, jos/kun jotain mielestänne tärkeää jäi minulta mainitsematta! 😊

 

– Janni

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply