16 KYSYMYSTÄ SÄÄSTÄMISESTÄ JA SIJOITTAMISESTA

10 marraskuun, 2021

Kaupallinen yhteistyö: Nordea

Edellisissä julkaisuissa Nordean Säästä!-haaste teemaan liittyen kerroin omasta taustastani säästäjänä sekä sijoittajana. Avasin omia ajatuksiani liittyen tulevaisuuden tavoitteisiini säästämisen näkökulmasta ja kerroin eläkevarojen kerryttämisestä näin yrittäjän näkökulmasta. Instagram storyn puolelle laitoin tuolloin syyskuun lopussa kysymysboksin, johon sai esittää mieltään askarruttavia kysymyksiä liittyen säästämiseen sekä sijoittamiseen. Kokosin teidän kysymykset yhteen ja välitin ne eteenpäin Nordean säästämisen sekä sijoittamisen asiantuntijalle Niinalle. Teidän kysymyksien joukossa oli monia sellaisia asioita, joihin olen itsekin kaivannut selvennystä ja oli todella mielenkiintoista itsekin lukea asiantuntijoiden vastauksia. Niistä oppi taas itsekin uutta!

Tässä nyt koottuna teidän kysymykset vastauksineen:

1. Mitä sijoittaminen tarkoittaa? Sijoittamisella tarkoitetaan rahastojen, osakkeiden tai muiden sijoitusinstrumenttien ostamista, myymistä tai omistamista. Nordea tarjoaa lukuisia eri sijoitusvaihtoehtoja vaihtelevilla riskitasoilla. Aloittaaksesi sinun ei todellakaan tarvitse olla sijoitusammattilainen. Me autamme sinut alkuun. Sijoittamisen aloittaminen Nordeassa on tehty erittäin helpoksi. Esimerkiksi digitaalinen sijoitusneuvojamme Nora auttaa sinua valitsemaan juuri sinulle sopivimman sijoituskohteen ja -summan tai voit jättää meille helposti yhteydenottopyynnön, jolloin olemme sinuun yhteydessä. Tärkeintä on että aloitat!

2. Mitä on rahastosäästäminen? Rahastot ovat erinomainen tapa säästää. Ne ovat aina valmiiksi hajautettuja sijoituksia. Rahastosäästämisen alkuun pääset jo pienelläkin summalla. Kuukausittainen rahastosäästäminen on erityisen helppo tapa kerryttää säästöjä. Rahastosäästösopimuksen tehdessäsi sovittu summa siirtyy tililtäsi kuukausittain automaattisesti säästöön. Kuukausisäästämisen säännöllisyys ja helppous luovat mahdollisuuksia vaurastua pitkällä aikavälillä. Kun kuukausisäästämisestä tulee osa arkeasi, et välttämättä enää edes huomaa säästäväsi ja vaurastut lähes huomaamatta.

3. Missä suhteessa kannattaa säästää rahaa – sijoitukset vs säästötili? Sijoituskohteen valintaan ja painotukseen vaikuttaa muun muassa omat tavoitteesi, riskinsietokyky ja taloudellinen tilanteesi. Tärkeintä on tehdä oma sijoitussuunnitelma, jonka tavoitteena on löytää ratkaisut, joiden avulla sijoittamisen tavoitteesi voidaan toteuttaa juuri sinulle sopivalla tavalla. Me autamme tässä mielellämme. Hyvä nyrkkisääntö kuitenkin on se, että sopiva varakassa tilillä on noin 2-3 kuukauden tulojasi vastaava summa. Jos muuta isoa hankintaa ei ole lähiaikoina tiedossa, muut varat on järkevää sijoittaa tiliä tuottavampaan ratkaisuun.

5. Mikä olisi hyvä tapa säästää vuosittaista ulkomaanmatkaa varten? Jos sijoitusaika on suhteellisen lyhyt esimerkiksi yksi vuosi, on hyvä vaihtoehto säästää matkaa varten erilliselle säästötilille. Jos tavoitteena on käydä ulkomailla tulevaisuudessa aina vuosittain, on useimmiten parempi vaihtoehto aloittaa säästämään esimerkiksi säännöllisellä rahastosäästämisellä. Säästöistä voi sitten nostaa kulloinkin tarvittavan määrän ja jatkaa säästämistä lopuilla varoilla.

6. Rahastojen hoitokulut ym. maksut – mitä tulisi ottaa huomioon? Rahastojen hoitamiseen sekä ylläpitämiseen liittyy kuluja ja ne ilmoitetaan läpinäkyvästi rahastoja merkittäessä. Rahasto maksaa rahastoyhtiölle hallinnointipalkkiota, joka muodostuu rahaston hoidon kustannuksista kuten arvonlaskennasta, kirjanpidosta ja raportoinnista. Hallinnointipalkkion määrä ilmoitetaan vuotuisena palkkiona. Sitä ei veloiteta erikseen asiakkaalta, vaan se vähennetään rahasto-osuuden päivän arvosta. Rahastojen kuluja on varsin helppo vertailla keskenään. Kulut eivät kuitenkaan ole ainoa tekijä rahaston valinnassa. Tärkeintä on löytää sinulle sopivin vaihtoehto.

7. Mitä tapahtuu, kun rahastoista haluaa ottaa säästöt ulos? Voit tosiaan nostaa säästösi rahastosta milloin tahansa oman tilanteesi mukaan. Sijoittamalla rahastoihin et siis sido itseäsi tai rahojasi mihinkään tiettyyn aikaan. Voit tehdä noston rahastoista kätevästi joko verkko- tai mobiilipankissasi ja varat ovat tililläsi muutamassa pankkipäivässä.

8. Mikä on minimisumma, jolla rahastosäästämistä kannattaa harkita? Jo kymmenellä eurolla kuukaudessa voi aloittaa. Pienestäkin kuukausittaisesta säästösummasta kertyy ajan mittaan merkittävä summa. Tärkeintä on aloittaa.

9. Mitä tarkoittaa vastuullinen sijoittaminen? Vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa sitä että sijoituspäätöksissä huomioidaan ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan (ESG) liittyvät näkökohdat. Kaikille Nordean hallinnoimille rahastoille on yhteistä se, että niihin sovelletaan Nordean vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Tämä tarkoittaa, että rahastoihin sovelletaan myös perustason ESG-kriteerejä. Emme esimerkiksi sijoita hiiliyhtiöihin, ja käymme vuoropuhelua kansainvälisiä normeja ja sopimuksia rikkovien yhtiöiden kanssa. Lisäksi valikoimastamme löytyy rahastoja, jotka erityisesti painottavat vastuullisuutta.

10. Millaiset riskit rahastosäästämisessä on? Sijoittamisen ja säästämisen yhteydessä riskillä tarkoitetaan epävarmuutta tulevasta tuotosta. Sijoittaminen on sitä riskipitoisempaa, mitä enemmän epävarmuutta sijoituskohteen tuottoon liittyy. Mitä suurempaa tuottoa sijoittamisella tavoitellaan, sitä suurempaa tuoton vaihtelevuutta eli riskiä on siedettävä. Sijoitukset kannattaa hajauttaa maantieteellisesti ja eri omaisuuslajeihin, joka pienentää kokonaisriskiä sillä eri omaisuuslajien arvonvaihtelut tasoittavat toisiaan markkinatilanteen vaihdellessa. Sijoitukset voidaan hajauttaa tehokkaasti sijoittamalla esimerkiksi valmiiksi hajautettuihin sijoitusrahastoihin. Nordeassa autamme sinua löytämään oikean, sinulle sopivan riskitason sijoitussuunnitelman kautta.

11. Kenelle suosittelisit rahastosäästämistä? Ihan kaikille. Alkuun pääsee jo kympillä kuussa.

12. Mitä kokoa korolle tarkoittaa? Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että säästöjen tuotto lisätään pääomaan, ja näin myös tuotot kasvavat korkoa.

13. Voiko rahojensa kanssa päätyä tilanteeseen, että rahastoista saakin ulos vähemmän kuin on laittanut? Toki se on mahdollista erityisesti jos päätyy nostamaan varat sijoituksista lyhyemmässä kuin suunnitellussa sijoitusajassa. Rahasto-osuuksien arvo nousee ja laskee markkinoiden kehityksen mukaan. Pitkä sijoitusaika kuitenkin pienentää huomattavasti tätä riskiä, sillä vuosien kuluessa ajoittaisten markkinaheilahtelujen vaikutus sijoituksiin tasaantuu. Valitsemalla itselleen sopivan riskitason sijoituksiin voi vaikuttaa tällaisen mahdollisuuden todennäköisyyteen.

14. Miten sijoitusten voitoista maksetaan verot? Entä miten tappiot vaikuttavat verotukseen? Rahastojen verotus toimii pääomaverotuksen periaatteiden mukaisesti. Rahaston myynnistä saatavasta mahdollisesta myyntivoitosta peritään pääomatulovero. Pääomatulon verotus on 30 prosenttia 30 000 euroon asti, jonka jälkeen ylimenevästä osuudesta peritään 34 prosenttia veroa. Verotettavaa tuloa sinulle syntyy vasta kun myyt rahasto-osuuksiasi. Rahastoyhtiö ilmoittaa rahasto-osuuksien omistustiedot vuosittain veroviranomaisille. On tärkeää muistaa, että veroa peritään vain myyntivoitosta, ei koko myyntisummasta. Jos rahasto-osuuksiesi myynnistä tulee tappiota, se vähennetään kaikista pääomatuloistasi. Jos sinulla ei ole lainkaan pääomatuloja tai niitä on vähemmän kuin vähennettäviä myyntitappioita, vähennys siirtyy seuraaville 5 vuodelle.

15. Mitä osingot ovat? Osinko on yrityksen sen omistajilleen jakama osuus voitoista ja sen jakamisesta päätetään yhtiökokouksessa hallituksen esityksen pohjalta. Yhtiökokoukset pidetään perinteisesti alkukeväästä ja osingot maksetaan sen jälkeen, kun kokouksessa on päätetty osinkojen maksusta. Suomessa osingot on perinteisesti maksettu kerran vuodessa, mutta nykyään osa yhtiöistä maksaa niitä useaan erään jaettuna.

16. Miten saisi helpoiten sijoittamisen termistön haltuun? Oma kiinnostus sijoittamista kohtaan varmasti auttaa tutustumisessa sijoittamisen maailmaan ja termistöön. Esimerkiksi Aloita säästäminen ja sijoittaminen tänään -sivustolta pääset perusasioiden ääreen ja syvempää tietoa markkinatilanteesta on saatavilla mm Nordean sijoitusstrategien maksuttomasta viikkoraportista, jonka voi tilata helposti omaan sähköpostiin oheiselta sivulta. Aiheesta on myös löydettävissä paljon kirjallisuutta, johon voi tutustua.

Yksi Nordean Säästä!-haasteen tärkeimmistä viesteistä varmasti on se, että kuka tahansa voi aloittaa säästämisen vaikka heti tänään. Säästämisen tai sijoittamiseen alkuun pääsemiseksi ei vaadita suuria summia, vaan jo kymmenellä eurolla kuukaudessa voi aloittaa. Kuten useammasta vastauksestakin tuli ilmi, niin: tärkeintä on aloitta. Omaa säästämistä ja sijoittamista voi matkan varrella sitten vaivattomasti säädellä ja oman elämän- sekä rahatilanteen mukaan!

Vastauksissa tuli esille myös Nordean Digitaalinen sijoitusneuvoja Nora, josta haluan myös itse kertoa teille vielä hieman lisää. Kyseessä on siis niin sanottu sijoitusrobotti, jonka avulla voi aloittaa säästämisen todella helposti ja nopeasti, jopa seitsemässä minuutissa. Aluksi Nora kysyy sinulta muutamia kysymyksiä ja niiden perusteella suosittelee sinulle sopivaa säästämisvaihtoehtoa.  Istunnon päätteeksi sinulle perustetaan sijoitussalkku, jossa rahasto-osuudet säilytetään. Kuulostaa todella helpolta, mutta sitä se myös ihan oikeasti on!

Säästä!-haasteen kampanjasivuilta pääsette tutustumaan tarkemmin kaikkeen, mitä tulee säästämiseen ja sijoittamiseen tai vaikka kokeilemaan Digitaalista sijoitusneuvoja Noraa!

 

– Janni

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply