JOULUINEN PAVLOVA

11 joulukuun, 2016

Täällä on vietetty ihanan rentoa ystävien täyteistä viikonloppua. Joonas on Köpiksessä, mutta meikäläisen ei ole tarvinnut kyllä yksin olla kotona. Eilen sain tänne seurakseni ystäväni sekä hänen puolivuotiaan pienen tyttären. Kahviteltiin kaupungilla, käytiin tsekkaamassa jouluhulinoita vanhassa kaupungissa ja herkuteltiin. Tehtiin lemppariherkustani pavlovasta jouluinen versio ja siitä tuli niin hyvää, että pakko laittaa resepti jakoon myös tänne.

Päätettiin tällä kertaa tehdä pavlovasta tuollaisia pienempiä versioita perinteisen yhden ison sijaan. Täytteeksi laitettin kaneli-luumurahkaa ja päälle karpaloita sekä kinuskia – tuli ihan tolkuttoman hyvää!

dsc_8787

Marenkipohja tehtiin tutun vahnan ohjeen mukaan:

Pohja:

4 kananmunan valkuaista

2½ dl hienoa sokeria

2 tl maissitärkkelysjauhoja

1 tl sitruunamehua

 

1. Kuumenna uuni 125 asteiseksi.

2. Eroittele kanamunan valkuaiset kulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi. Kulhon täytyy olla täysin kuiva sekä rasvaton, joten suosittelen käyttämään metallikulhoa (kattila käy hyvin). Ole myös varovainen, ettei valkuaisten joukkoon lipsahda pientäkään määrää keltuaista, koska silloin marenki ei onnistu.

3. Sekoita puolet sokereista kananmunavaahdon joukkoon hiljalleen koko ajan samalla vatkaten. Sekoita maissitärkkelys lopun sokerin joukkoon ja lisää nekin vaahtoon koko ajan edelleen vatkaten. Vatkaa seosta, kunnes se on kiiltävän valkoista ja kiinteää. Sekoita lopuksi marenkinvaahtoon sitruunamehu.

4. Annostele marenki pursotinpussilla leivinpaperin päälle uunipellille ja kypsennä uunin alatasolla noin  tunnin verran kokoajan tarkkaillen. Anna marenkipohja jäähtyä kunnolla, ennen täytteiden lisäämistä!

Täyte:

2 dl kuohukermaa

200 g luumu-kanelirahkaa

jäisiä karpaloita

kinuskikastiketta

dsc_8755

Tätä on ihan pakko tehdä uudestaan viimeistään jouluna – NAM!

– Janni

3 Comments

  • Reply Maria Rosa 11 joulukuun, 2016 at 8:29 pm

    Mä tein tätä viime jouluna tyttöjen illanistujaisiin, mut tein kinuskikastikkeen ite ja laitoin vielä paahdettuja mantelilastuja! Siis aivan huippuhyvä yhdistelmä karpalo ja kinuski!

    • Reply Helppa 12 joulukuun, 2016 at 11:12 pm

      Joo, esim. aatonaattona 🙂

    Leave a Reply