MIES KEITTIÖSSÄ

5 maaliskuun, 2018

 

Kaupallinen yhteistyö: Kikkoman

Uskoisin, että ainakin kaikki vähänkään pidempään blogiani seuranneet tietävät, että meikäläinen ei todellakaan ole mikään virtuoosi ruoanlaiton suhteen. Hyvä ruoka on ehdottomasti yksi suurimpia intohimojani, mutta kokkaaminen ei niinkään. Meidän taloudessa mies hoitaa varmaan 90% ruoanlaittopuuhista ja miksipä ei, sillä häneltä tuo tuntuu käyvän todella luontevasti. Sattuneesta syystä nämä ruokakampanjat muodostuvatkin meillä aina hauskoiksi yhteisiksi projekteiksi. Aina näitä tehdessä mietin, että miksi en voisi useamminkin kirjoitella ruoka-aiheisia juttuja ja jakaa enemmän reseptejä. Meillä tehdään nimittäin kotona tosi paljon ruokaa – arkena helppoja, mutta maukkaita ruokia ja viikonloppuisin hifistellään vähän enemmän. Vaikka kokkaaminen jää usein miehen vastuulle, niin yleensä ideoidaan sekä fiilistellään aina yhdessä ja kyllä mullekin sieltä yleensä joku rooli löytyy!

Tällä kertaa päästiin kokeilemaan Kikkomanin tuotteita ja ideoimaan erilaisia reseptejä niiden ympärille. Kikkomanin klassinen punakorkkinen soijakastike on varmasti kaikille tuttu, mutta lisäksi samalta merkiltä löytyy laaja kokoelma myös muita kastikkeita. Erityisesti me keskityimme nyt testailemaan muutamia maustettuja teriyakikastikkeita sekä erilaisia soijakastikkeita. Tykkäämme molemmat aika vahvasti mausteuista ruuista ja meillä oli jo entuudestaankin kokemusta Kikkomanin monipuolisista tuotteista. Soijakastikkeet mielletään monesti vain aasialaisen ruoan yhteyteen ja eipä se ole ihmekään, sillä sieltä se on ihan alunperinkin kotoisin ja monissa aasian maissa sitä käytetään todella laajasti. Soijakastiketta on kuitenkin käytetty pitkään yleismausteena myös länsimaissa ja aasialaisen ruokakulttuurin laaja levinneisyys on tietenkin tuonut soijakastikkeen entistä tutummaksi (esim. sushi). Soijakastiketta voi kuitenkin käyttää tosi monipuolisesti ruoan valmistuksessa niin maustamiseen kuin suolan korvikkeeksikin.

Tässä jakoon meidän kehittelemät safkat resepteineen. Olimme itse jokaiseen kolmeen ruokaan tosi tyytyväisiä!

 TERIYAKILOHI (800g lohta)

2 rkl Kikkoman soija

3 rkl Kikkoman Teriyaki (toasted sesam)

2 rkl Hoisinkastike

n. 1 tl raastettua inkivääriä

1/2 limen mehu

1 valkosipulinkynsi

2rkl ruokosokeria

Sesaminsiemeniä

Jaa lohi haluamasi kokoisiksi paloiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään kulhossa ja sen jälkeen lisää lohipalat marinadiin ja sekoita. Jätä lohi maustumaan viideksitoista minuutiksi jääkaappiin. Kuumenna uuni 180c ja asettele lohet uunivuokaan nahkapuoli alaspäin (säilytä loput marinadit kulhossa). Anna lohen paistua uunissa n.16-20min. Lisää marinadiin 1 dl vettä ja kiehauta seos kattilassa. Jatka miedolla lämmöllä keittämistä hämmentäen niin kauan, että seos sakenee. Ota lohi uunista ja sivele lohipalat tekemälläsi marinadikastikkeella. Nosta uunin lämpö 225c ja paista sen jälkeen lohipaloja vielä 2 minuuttia kovassa lämmössä. Ota lohi uunista ja anna vetäytyä muutaman minuutin, jonka jälkeen ripottele sesaminsiemenet lohipalojen päälle. Tarjoile jarminriisin sekä esimerkiksi paistettujen kasviksien ja piparjuurikastikkeen kera!TERIYAKIKANA (sisäfilee 600 g)

2 rkl Kikkoman vähäsuolainen soijakastike

3 rkl Kikkoman Teriyaki (roasted carlig)

1 rkl Hoisinkastike

1/2 limen mehu

1 valkosipulinkynsi

2rkl ruokosokeria

1 punainen chili (ilman siemeniä)

Sesaminsiemeniä

Sekoita marinadin ainekset kulhossa keskenään, lisää kanan sisäfileet ja sekoita. Paista marinoidut kanapalat pannulla miedolla lämmöllä kypsiksi. Jätä kanat vetäytymään ja valmista haluamasi salaattipohja. Ripottele kanapalojen päälle sesaminsiemenet ennen tarjoilua.

TERIYAKIMARINOITU PAAHTOPAISTI (Naudan paahtopaistia 1 – 1,5 kg)

3 valkosipulinkynttä

4 rkl Kikkoman teriyaki (roasted carlig)

3 rkl Kikkoman soijakastiketta

2 rkl ruokosokeria

1/2 dl savupaprikajauhetta

1 rkl oliiviöljyä

1/2 tl juustokuminaa

mustapippuria

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja pyörittele paahtopaisti kauttaaltaan marinadissa. Jätä paahtopaisti marinoitumaan jääkaappiin muutamasta tunnista vuorokauteen. Laita marinoitu paahtopaisti uunivuokaan ja kuumenna uuni 150c. Laita lihanlämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja laita se uuniin. Kypsennä, kunnes lämpömittari näyttää n.60 astetta. Ota paisti pois uunista ja anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Viipaloi paisti ja ripottele päälle savuvuolaa (myös vuorisuola käy). Tarjoa esim. paistettujen kasvisten sekä piparjuurikastikkeen kanssa.

Laittakaa ihmeessä yllä näkyvät reseptit talteen esimerkiksi sellaisien päivien varalle, kun oma pää lyö tyhjää ruoanlaiton suhteen. Kikkomanin nettisivuilta löytyy myös paljon lisää erilaisia reseptejä ja ne löydätte täältä!

Lisäksi voitte lukea lisää blogipostauksia aiheesta: Jotain maukasta, Salamatkustaja, Haarukkavatkain ja Musta ovi -blogeista!

 

– Janni

5 Comments

 • Reply annukka 6 maaliskuun, 2018 at 10:32 am

  Hmm! Ostin kerran erästä teriyaki-bbq-kastiketta, olisiko kenties ollut juuri tuo oranssi. Muistaakseni se jäi käyttämättä, koska oli melko väkevää ja tuoksui joltain väkevältä aineelta. En nyt muista tuoksuiko se kenties etikalta vai alkoholilta vai miltä :DD Ehkä pitäisi antaa näiden reseptien kautta uusi mahdollisuus. Näköjään niitä tulee resepteihin melko vähän kaiken muun lisäksi, joten sitä kautta voisi saavuttaa hyvän maun. Mikä noista kastikkeista/resepteistä oli oma lempparisi? 🙂

  Pakko muuten kertoa, kun näin unta sinun ja Saran vanhasta blogista 😀 Oliko se nimeltään Labels or love? Jokatapauksessa näin unta sinun ylioppilas/valmistujais-mekostasi, muistaakseni se oli sellaneinen kylmänsävyinen vaalean liila? Se oli mielestäni silloin aivan upea ja ehkä siitä syystä se tuli uneeni 😀

  • Reply Janni 6 maaliskuun, 2018 at 6:01 pm

   Mihin käytit sitä teriyakia? Mulle ei tule hirveesti mieleen sellaisia juttuja, johon sitä voisi iha nsellaisenaan käyttää. Kyllähän nuo teriyaki vähän sellaisia makean väkeviä ovat, mutta oikein käytettynä toimivat! Oma suosikki ehdottomasti toasted sesam 🙂 Testaa ihmeessä uudelleen. Ja oma suosikkiresepti oli ehdottomasti tuo teriyakilohi!!

   Ja tuohon uneen 😀 hahah ihan loistavaa. Uskomatonta, että muistat mun ylppärimekon!! Ihan huikeeta <3 tästä tuli superhyvä mieli. Kiitos kun kerroit!!

   • Reply annukka 6 maaliskuun, 2018 at 7:15 pm

    En kyllä itseasiassa muista. Ehkä pitää näitä reseptejä kokeilla, aloittaa vaikka teriyakilohesta 🙂

    Haha! En todellakaan sitä mitenkään aktiivisesti mieti, mutta nyt kun se pomppasi yöllä jostain alitajunnasta mieleeni niin muistan sen erittäin hyvin. Se on jäänyt mieleen, koska mielestäni sinulla oli siihen aikaan ja muotiin nähden aivan upea asu ja se väri sopi sinulle todella hyvin. Silloin ihastuin ensimmäisen kerran sen sävyiseen liilaan!! 😀 Muistan jotenkin hämärästi jopa kenkäsi ja korusi, haha. Ehkä jopa vähän pelottavaa, mutta jotkut asiat jäävät näkömuistiin hyvin.

 • Reply Sänna 10 maaliskuun, 2018 at 12:54 pm

  Näyttää hyvältä! Tuo parissa annoksessa näkynyt piparjuurikastike rupesi kiinnostamaan, mitä siihen tulee? 🙂

  • Reply Janni 11 maaliskuun, 2018 at 10:40 am

   Laitan ohjeen blogiin pian!! 🙂

  Leave a Reply