STEVIAAN TUTUSTUMISTA

27 huhtikuun, 2018

 

Kaupallinen yhteistyö: Stevia Sweet

Makeutusaineet. Pakko myöntää, että tuo sana on kalskahtanut omaan korvaani negatiivisella tavalla, vaikka en omassa arjessani ole kyseisiä aineita pyrkinyt oikeastaan välttelemäänkään. Cokis Zeroa ja sokeritonta Redbullia tulee kulutettua useampi tölkki viikossa enkä ollut edes tietoinen siitä, että millä nuo kaksi lempipahettani ovat makeutettu. En ole siis juurikaan perehtynyt tähän aiheeseen aikaisemmin ja siksi olinkin hieman epäileväinen alkuun tämän kampanjan osalta. Toisaalta taas Steviasta minulla on aina ollut todella positiivinen mielikuva ja uteliaisuus vei voiton jälleen kerran. Kiva päästä tutustumaan paremmin itselle melkeinpä täysin uuteen aihealueeseen, oppimaan ja kokeilemaan!

Steviahan tosiaan on 100% kasviperäinen luonnontuote, kun taas esimerkiksi aspartaami ja monet muut makeutusaineet ovat keinotekoisia. Stevia on noin 300 kertaa sokeria makeampi ja sen ainutlaatuinen makeus on peräisin kasvin lehdistä. Stevia ei sisällä lainkaan energiaa ja on siis täysin kaloriton, mikä tekee siitä huomattavasti terveellisemmän vaihtoehdon sokeriin verrattuna. Lisäksi Stevia Sweet -tuotteet sopivat tietenkin myös diabeetikoille, sillä niillä ei ole vaikutusta verensokeriin. Hampaillekaan Stevia ei sokerin tavoin aiheuta hallaa!

Stevia Sweet tuotteita löytyy 5 eri variaatiota: neste, tabletit, crystal (lähimpänä tavallista pöytäsokeria), jauhe sekä hunaja. Tuotteisiin voi tutustua tarkemmin täällä!

Itse en ollut jotenkin aikaisemmin tullut ajatelleeksi, että Stevia -tuotteitahan voi tosiaan käyttää sokerin korvaajana melkeinpä ihan missä tahansa. Pohdiskelin myös omaa sokerin käyttöäni ja tajusin myös sen, että en oikeastaa normiarkena käytä sitä oikein mihinkään. Tottakai käyttämäni tuotteet sisältävät sokeria, mutta sitä tulee harvoin itse lisättyä mihinkään. Jos harrastaisi enemmän leipomista, niin sokerin kulutus moninkertaistuisi tietenkin heti. Tuli kuitenkin mieleen, että esimerkiksi marinadeissa ja kastikkeissa tulee monesti käytettyä sokeripitoisia tuotteita, kuten hunajaa ym.. ja tietenkin myös lähes kaikissa jälkiruoissa sokeripitoiset tuotteet ovat isossa roolissa.

Päätimmekin lopulta kokeilla Stevia Sweet -tuotteita kanan marinadissa sekä vegaanisessa chia-vanukkaassa. Tekemämme salaattiresepti sopii teeman mukaisesti todella hyvin vapputarjoilujen pääruoaksi ja raikasta chia-vanukasta voi puolestaan tarjoilla niin jälkiruokana kuin vappubrunssillakin!

 

Valmistimme tosiaan kana-cashewpähkinäsalaatin ja kanan marinadissa käytimme Stevia Sweet -hunajaa, jossa on puolet vähemmän kaloreita verrattuna tavalliseen hunajaan. Marinadiin tuli:

– 4 rkl soijaa

-2 rkl Stevia Sweet -hunaja

– 2 rkl seesaminsiemenöljyä

– 1 tl seesaminsiemeniä

– mustapippuria

Salaatin valmistus aloitetaan pyörittelemällä kanat marinadissa ja jättämällä ne hetkeksi maustumaan marinadiin. Sitten paahdetaan cashewpähkinät pannulla pienessä määrässä öljyä, jonka jälkeen ne nostetaan talouspaperin päälle ”valuttumaan”. Seuraavaksi kypsennetään marinoituneet kanat pannulla ja sitten tietenkin lisätään kanan sekä cashewpähkinöiden kanssa oman mielen mukainen salaattipohja. Me käytimme salaatissa rucolaa, suolaheinää, fetaa, oliiveja, miniluumutomaatteja sekä paistettuja herkkusieniä – toimii!

Chia-vanukkaassa käytimme Stevia Sweet -nestettä, joka sopii hyvin nimenomaan jälkiruokiin ja makeisiin tarjottaviin. Valmistimme chia-vanukkaan mysteviasweet.fi -sivustolta löytyneen ohjeen mukaan:

– 3 rkl chia-siemeniä

– 1 1/2 kaurajogurttia

– 1 dl mantelimaitoa

– 1/2 tl vaniljajauhetta

– 1/2 limetin raastettu kuori ja mehu

– 1/2 tl Stevia Sweet -neste

koristeluun: tuoreita marjoja

Sekoita limetin mehu, kuori, vanilja ja nestemakeuttaja mantelimaitoon. Lisää joukkoon kaurajugurtti ja chia-siemenet ja sekoita, etteivät siemenet paakkuunnu. Anna tekeytyä kylmässä vähintään puoli tuntia tai jopa yön yli. Annostele lasiin tai kulhoon ja asettele tuoreet marjat pinnalle.

Molemmat kokkailut onnistuivat todella hyvin, eikä ainakaan näiden kohdalla maussakaan ollut huomattavissa mitään normaalista poikkeavaa. Makeutusaineet Stevia lukuun ottaen mielettään monesti jotenkin kitkerän ja pahan makuisiksi, mutta uskon, että avain onnistumiseen ovat oikeat mittasuhteet. Kuten sanottu, niin Stevia on äärimmäisen paljon tavallista sokeria makeampaa ja oikeiden mittasuhteiden löytäminen voi ottaa aikaa. Stevia -kokeiluissa kannattaa noudattaa tarkasti reseptejä sekä maistella omia tekeleitään niiden tekovaiheessa jo, ettei tule lorautettua liikaa makeutusainetta!

Mitä fiiliksiä makeutusaineet teissä herättävät ja onko Stevia Sweet -tuotteet teille tuttuja? Itse voisin ehdottomasti kuvitella, että voisin jatkossa hyödyntää näitä leivonnassa ja muuallakin sokeria korvaamassa!

Täältä voitte tsekata paljon lisää reseptejä, joissa Stevia Sweet -tuotteita pääsee hyödyntämään!

 

– Janni

No Comments

Leave a Reply