ASMR -VIDEOISTA APUA UNETTOMUUTEEN

26 lokakuun, 2018

Unettomuus ja unensaantivaikeudet ovat varmasti yksiä inhottavimpia sekä ahdistavimpia vaivoja. Itse en ole onneksi ikinä kärsinyt pitkistä unettomuuden jaksoista, mutta silloin tällöin tulee kausia, jolloin minun on vaikeaa saada nukkumaan mennessä unen päästä kiinni. On maailman turhauttavinta pyöriä yöllä sängyssä ja laahustaa ympäri kämppää nukkumapaikkoja vaihtelemassa, kun uni ei vain tule. Uskon, että teidän joukosta löytyy monia, jotka tietävät tämän tunteen paremmin kuin hyvin ja siksi ajattelinkin jakaa kanssanne sellaisen vinkin, joka on viime aikoina auttanut omaa unensaantiani!

Oletteko kuulleet ASMR -videoista?

Olen itse ”katsonut” eli oikeastaan kuunnellut Youtubesta ASMR -videoita iltaisin säännöllisen epäsäännöllisesti viime keväästä asti. ASMR -kirjainyhdistelmä tulee englanninkielen sanoista Autonomous Sensory Meridian Response – se tarkoittaa autonomisia ja rauhoittavia aistielämyksiä. ASMR -videoita kuunnellessa tietyt äänet aiheuttavat hyvänolon tuntemuksia, kihelmöintiä ja väristyksiä – ilmiötä kutsutaan epävirallisemmin myös aivo-orgasmiksi. ASMR -videot helpottavat pääsemistä rentoutuneeseen sekä uneliaaseen tilaan ja monesti omalla kohdallani uni tuleekin jo ennen kuin video kerkeää loppua.

Millaisia ASMR -videot ovat?

Netistä löytyy paljon erilaisia ASMR -videoita ja niissä esiintyy monenlaisia ääniä sekä ärsykkeitä, jotka saavat tämän edellä mainitun ”hyvänolon kihelmöinnin” aikaan. Tällaisia ovat esimerkiksi kuiskailu, rauhallinen puhe, erilaisten pintojen koskettelusta syntyvä ääni, sanomalehden sivujen rapina sekä monet muut. Suosittuja ASMR -videoita ovat myös role play -tyyliset videot, joissa jäljitellään jotain henkilökohtaista kokemusta, kuten; kampaajalla tai kosmetologilla käyntiä, hiusten harjausta, lääkärikäyntiä tai vaikkapa yökyläilyä kaverin luona. Joissain videoissa siis keskitytään rauhalliseen puheeseen eri teemoilla ja joissain pelkkiin erilaisiin ns. ”tinglejä” aiheuttaviin ääniin sekä ärsykkeisiin. Kyseisiä videoita suositellaan kuunneltavan kuulokkeet korvilla, mutta itselleni se ei ole mitenkään välttämätöntä.  ASRM -videot ovat yleensä tarkoitettu rentoutumiseen sekä nukahtamiseen ja moni löytääkin videot ensimmäisen kerran juuri minun lailla etsiessään apua univaikeuksiin!

Etsin tästä aiheesta tarkempaa tietoa tätä postausta varten ja löysin monia mielenkiintoisia juttuja. Tosin asiasta on tehty hyvin vähän luotettavaa tieteellistä tutkimusta ja faktaa oli sen vuoksi todella vaikea löytää. Esimerkiksi noiden role play -aiheisten videoiden taustalla on, että nuo niissä esitetyt tapahtumat ovat yleensä sellaisia, joissa ihmiset ovat tunteneet ASMR -aistikokemuksia ihan oikeassa elämässä. Samalla tajusin kokeneeni niitä itsekin ja monien ihmisten tavoin ensimmäiset kokemukset juontavat kouluajoista, kun esimerkiksi opettaja on tullut neuvomaan minulle henkilökohtaisesti korvan juureen jotain tehtävää, jotta muilla oppilailla säilyisi työrauha. Muistan ihmetelleeni tuolloin, että miksi opettajan rauhallinen puhe sai minulle niin rentoutuneen ja jopa unettavan fiiliksen aikaan. Kyse on siis näistä samoista aistikokemuksista!

Voivatko kaikki ihmiset kokea ASMR -aistikokemuksia?

Aiheeseen tutustuessani löysin myös tietoa siitä, että joillekin ASMR -kokemukset on todella helppo tuntea, mutta joillakin menee pidemmän aikaa, kunnes nämä ”tinglet” eli niin sanotut hyvänolon väristykset saavutetaan. Jonkin verran löytyi myös tutkittua tietoa siitä, että jotkut ihmiset eivät ehkä voisi kokea näitä ilmiöitä ollenkaan.

Mistä ASMR -videoita löytää?

Itse olen suosinut Youtubea ja sieltä löytyy valtava määrä niin ulkomaalaisia kuin myös jonkin verran jo suomalaistenkin tekemiä videoita. ASMR -videoiden kirjo on tosiaan todella suuri ja itselleen toimivat tyylit löytää vain tutkimalla ja kokeilemalla. Hakusanalla ASMR saat lukuisia osumia ja sieltä vain kokeilemaan!

Omat kokemukset

Omia suosikkejani ovat juuri suomalaisten tekemät videot, sillä minun on jotenkin niissä helpompi esimerkiksi eläytyä role play -aiheisten videoiden fiilikseen. Tykkään ylipäätään sellaisista ASMR -videoista, joissa rauhoittava puhe on pääosassa, enkä niinkään kuuntele pelkästään muita ääniä tai ärsykkeitä sisältäviä videoita. Suomalaiset videot löytää helposti kirjoittamalla Youtuben hakukenttään ASMR suomi ja suomalaisista ASMR -videoiden tekijöistä ehdoton suosikkini on ihana Sita Salminen ♥ Hänen ASMR -kanavan löydätte täältä.

Kuten sanottu, niin ainakin minun kohdallani ASMR -videot ovat auttaneet unensaantiin, rentoutumiseen ja stressin hoitoon. Kaikille tämä ei varmasti toimi ja esimerkiksi mieheni ei ole saanut hommasta ollenkaan kiinni, kun olen yrittänyt häntäkin tutustuttaa erilaisiin videoihin. Tokion matkallamme sen sijaan kuuntelutin Saralle näitä videoita ja häneen sen sijaan upposi heti. Jos itse koet ongelmia iltaisin/öisin rauhoittumisen tai nukahtamisen suhteen, niin suosittelen ainakin ehdottomasti kokeilemaan!

Ovatko ASMR -videot monille teistä jo entuudestaan tuttuja?

Jos kuulitte aiheesta nyt ensimmäisen kerran ja innostuitte kokeilemaan, niin olisi ihanaa kuulla, että upposikovat videot teihin vai pidättekö koko hommaa ihan hölypölynä!

Mikäli aihe kiinnostaa, niin kannattaa käydä tsekkaamassa lisätietoa myös TÄÄLTÄ!

 

– Janni

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Emmi 28 lokakuun, 2018 at 12:32 pm

  On tuttuja ja ehdoton yöunien pelastaja! Varsinkin kun tuntuu ettei uni meinaa millään tulla niin nää videot pelastaa tilanteen. Usein myös itelle käy samallalailla, että jo ennen kuin video loppuu niin oon jo untenmailla 😀
  Ja myöskin auttaa rentoutumaan jos tuntuu siltä, että joku asia ahdistaa tai on stressiä niin nää videot helppaa niin paljon!
  Suosikkina mulla on myös Sita, en muita enää kuuntelekkaan kun on vaan niin äärimmäisen hyvä! 🙂

  • Reply Janni 28 lokakuun, 2018 at 4:09 pm

   Ihanaa kuulla ❤️ monelle ASMR -videot ovat vielä tuntemattomia, niin ajattelin, että olisi hyvä nostaa tätä aihetta myös blogissa! Mulla on just ihan samanlaiset kokemukset kuin sulla ja Sita on myös mun ehdoton suosikki! 😊

  Leave a Reply