JOULUPAVLOVA

19 joulukuun, 2018

Mun lähipiiri ja varmaan osa teistä blogin lukijoistakin tietää, että meikäläinen ei todellakaan ole mikään virtuoosi keittiöhommissa. Mulla on ne pari juttua, jotka osaan tehdä ja taidot eivät pahemmin ole karttuneet tässä vuosien varrella. Multa pyydetään aina illanistujaisiinkin ne tietyt varmat jutut, jotka varmasti hoituvat. Tämä lista ei todellakaan ole pitkä, mutta yksi bravuureistani on ehdottomasti pavlova. Kyseisestä herkusta on tullut tehtyä monia versioita ja en ole tainnut vielä tavata ketään, joka ei pavlovasta olisi tykännyt.

Yleensä pavlova mielletään enemmän kesällä syötäväksi jälkiruoaksi, mutta siitä on todella helppo muokata myös jouluinen versio. Jaoin tämän saman ohjeen jo pari vuotta sitten täällä blogissa, mutta ajattelin laittaa tämän ajankohtaisen ja toimivan reseptin jakoon uudelleen. Suunnittelin tekeväni joulupavlovan itsekin aatonaattona, kun vietämmme joulua täällä kotona. Tällä kertaa ajattelin ehkä tosin kokeilla kastikkeena tuon normaalin kinuskin sijaan suolaista kinuskikastiketta!

Tässä kuitenkin joulupavlovan alkuperäinen resepti:

Pohja:

4 kananmunan valkuaista

2½ dl hienoa sokeria

2 tl maissitärkkelysjauhoja

1 tl sitruunamehua

 

1. Kuumenna uuni 125 asteiseksi.

2. Erottele kanamunan valkuaiset kulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi. Kulhon täytyy olla täysin kuiva sekä rasvaton, joten suosittelen käyttämään metallikulhoa (kattila käy hyvin). Ole myös varovainen, ettei valkuaisten joukkoon lipsahda pientäkään määrää keltuaista, koska silloin marenki ei onnistu.

3. Sekoita puolet sokereista kananmunavaahdon joukkoon hiljalleen koko ajan samalla vatkaten. Sekoita maissitärkkelys lopun sokerin joukkoon ja lisää nekin vaahtoon koko ajan edelleen vatkaten. Vatkaa seosta, kunnes se on kiiltävän valkoista ja kiinteää. Sekoita lopuksi marenkinvaahtoon sitruunamehu.

4. Annostele marenki pursotinpussilla leivinpaperin päälle uunipellille ja kypsennä uunin alatasolla noin  tunnin verran koko ajan tarkkaillen. Anna marenkipohja jäähtyä kunnolla, ennen täytteiden lisäämistä!

 

Täyte:

2 dl kuohukermaa

200 g luumu-kanelirahkaa

jäisiä karpaloita

kinuskikastiketta

 

Näistä aineksista riittää joko yhteen isompaan pavlovaan tai 4-5 pienempään (annoskoko, kuten kuvissa).

Jos siellä jollain on vielä joulupöydän jälkiruoka pohdinnan alla, niin tälle voin antaa ison suosituksen!

 

– Janni

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply