PMS JA MITÄTTÖMÄT ÄRSYTYKSEN AIHEET

4 heinäkuun, 2019

Eilen oli kyllä taas sellainen päivä, kun mikään ei tuntunut kunnolla luistavan ja mielialat vaihtelivat moneen otteeseen päivän aikana. Ei siis todellakaan mitään suurempaa, mutta ehkä tiedätte sen tunteen, kun vaan kiukuttaa ja pienetkin asiat pääsevät ihon alle. Mulla on ollut tällaisia päiviä viimeisten kuukausien aikana normaalia enemmän ja yleensä tällainen ärtymys sekä mielialanvaihtelut ovat pahimmillaan juuri pari päivää ennen kuukautisten alkamista ja olenkin laittanut oireet PMS:n piikkiin. Nyt parin viimeisen kuukauden aikana olen kuitenkin huomannut, että nämä samantyyliset mielialanvaihtelut vaivaavat ennen sekä jälkeen kuukautisten. En tiedä voivatko PMS-oireet ilmaantua tuolla tavalla kaksi kertaa kuukaudessa vai onko kyse jostain ihan muusta – toivon kuitenkin todella, että tämä olisi jotenkin väliaikaista. Tuntuu, että ennen kuukautisia PMS näyttäytyy henkisellä puolella enemmän masentavana sekä lannistavana ja jälkeen sitten taas näinä mielialanvaihteluina sekä ärtyneisyytenä. Nämä omat ärsytyksen aiheeni ovat niin mitättömiä, että jälkeenpäin aina ihan naurattaa, mutta sillä tietyllä hetkellä tilanteet tuntuvat kuitenkin todellisilta ja reaktioni ihan aiheelliselta!

Eilen minut sai raivon valtaan muun muassa nämä (nyt erittäin naurettavalta tuntuvat) asiat:

– Aamulla sekä etu-, että takapihallamme häärineet työmiehet, kun olin lähdössä koiran kanssa aamulenkille. En ollut lainkaan sosiaalisella tuulella ja olisin halunnut vain päästä livahtamaan ulos ilman kommunikointia kenenkään tuntemattoman kanssa.

– Kun kaupungille lähtiessämme jouduimme kääntymään pyörillä takaisin kotiin, kun huomasimme Joonaksen pyörän takakumin olevan pumppausta vailla.

– Illalla tein salilla kahdeksan liikkeen kiertoharjoittelua, jossa yhtenä liikkeenä oli boksihypyt. Viimeisellä kierroksella joku muu treenaaja oli vallannut minun käyttämäni boksin juuri silloin, kun minun oli määrä mennä tekemään hyppyjä. Treenin kellotus meni sekaisin, kun jouduin lähteä hakemaan toista boksia siinä vaiheessa, kun liikkeen työosuuden olisi pitänyt jo olla käynnissä.

– Instagramin ja Facebookin tilttailu, kun yritin tehdä julkaisuja sekä koostaa erästä raporttia. Siellä taisi olla eilen joku laajempikin ongelma?

– Kun olin unohtanut siirtää uuden shampoon kylppäriin loppuneen tilalle ja jouduin kesken suihkun hiippailla vettä valuvana ja kylmissäni hakemaan uuden putelin.

– Kun tietokoneeni akku oli loppumassa ja jouduin siirtymään sohvalta pöydän ääreen, jotta sain koneen kiinni laturiin. Olin juuri editoimassa kuvia, kun tietokone sitten kuitenkin yhtäkkiä vain sammui. Hetken ihmeteltyäni huomasin, että en ollut työntänyt laturin johtoa tarpeeksi syvälle ja koneesta loppui sen vuoksi akku. Jouduin sitten tietenkin tovin odottelemaan koneen uudelleen käynnistymistä ja sekös otti päähän…

Kuten sanottu, niin nämä ärsytyksen aiheet olivat todellisuudessa täysin mitättömiä ja siitä syystä en varmaan edes muista niistä puoliakaan, vaikka eilen aika-ajoin melkeinpä kihisin raivosta. Näiden vastapainona eilen tapahtui myös monta hauskaa juttua ja kaikkien ärsyttävien tilanteiden välissä tuli naurettuakin vedet silmissä. Se juuri kuvastaa, miten mieliala voikin vaihtua salamannopeasti. Voisin luulla itseäni vähän hulluksi, mutta olen onneksi kuullut, että moni muu kärsii välillä ihan samanlaisista päivistä ja fiiliksistä. Ymmärrän täysin, että avopuolisoni on tällaisina päivinä äärimmäisen vaikea pysyä perässä, että millä fiiliksellä sitä milloinkin ollaan.

Ei kenelläkään olisi mitään hyviä vinkkejä, miten näitä fiiliksiä pystyisi jotenkin paremmin itse hallitsemaan? 

 

– Janni

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Roosa / Sos 4 heinäkuun, 2019 at 11:10 am

  Samaistuin niin tuohon viidenteen ärsytyksen aiheeseen – välillä tuntuu ettei mikään ole yhtä inhottavaa kuin unohtaa suihkussa tarvittava shampoo, hoitsikka tai sheiveri suihkun ulkopuolelle – sitten sitä kiroaa itsekseen suihkussa ja lähtee kastelemaan kaikki talon lattiat… Itsellä parhaiten ärsytyksiin auttavat pitkät yöunet ja riittävä määrä lepopäiviä, mutta jokaisella omat keinonsa 🙂 PMS oireita tuntuu kyllä olevan ihan mahdoton hallita, toivottavasti sulla helpottaa pian <3

  • Reply Janni 4 heinäkuun, 2019 at 12:23 pm

   Haha joo tuttu tunne 😅😅 ja lepo ehdottomasti auttaa, mutta aina se ei ole mahdollista! Ja tosiaan kuten toinen komentoija vinkkasi, niin verikokeissa käyminen ei olisi varmasti pahitteeksi ☺️ Tänään on jo parempi fiilis ❤️ kiitos!

 • Reply Helinä 4 heinäkuun, 2019 at 11:53 am

  Mulla tuonkaltaiset pms-oireet loppuivat kuin seinään kun aloin syömään rautatabletteja alhaisen ferritiinin vuoksi!

  • Reply Janni 4 heinäkuun, 2019 at 12:25 pm

   Kiiitos vinkistä! Olen muutenkin miettinyt, että pitäisi käydä verikokeissa ☺️ mutta sun kommentti joudutti ehdottomasti tämän tekemistä!

   • Reply Helinä 5 heinäkuun, 2019 at 7:35 pm

    Voi miten kiva kuulla, ja vahva suositus täältä verikokeille! Ei noita syy-seuraussuhteita todellakaan osaa itse ajatella, ennenkuin monesti vasta jälkeenpäin. Itse kävin ferritiinin mittauttamassa salakavalasti hiipineen väsyneemmän olon vuoksi. En ollut yhdistänyt pms-oireita ferritiiniin mitenkään. Aloin sitten jossakin vaiheessa ihmettelemään, että miten ihmeessä nuo rajut pms-oireet olivat loppuneet, ja tajusin että ainoa muutos oli se lisäraudan aloittaminen.

 • Reply Henna 4 heinäkuun, 2019 at 3:50 pm

  On oikeesti mitättömät. Voisit harjoitella mistä kaikesta olla kiitollinen päivän mittaan.

  • Reply Janni 4 heinäkuun, 2019 at 6:02 pm

   No niinhän mä itsekin sanoin 🙂 Ja mistäs arvasit, että mietin juuri eilen illalla näiden vastapainoksi paljon positiivisia sekä kiitollisuutta herättäviä juttuja ja ajattelin tehdä niistäkin postauksen. Tämän koko jutun pointtihan oli, että miten PMS saa aikaan tuollaisia täysin mitättömiä ärsytyksiä, jotka sillä hetkellä tuntuvat naurettavan suurilta. Mietin vain, että postauksen pointti meni ehkä ohi, jos et lukenut sitä kokonaan! 🙂

 • Reply Johanna 4 heinäkuun, 2019 at 9:45 pm

  Tutulta vaikuttaa!
  Mulla on kokeilussa nyt ensimmäistä kertaa kierron puolesta välistä kierron loppuun vahva B6-vitamiini ja magnesium.
  Saa nähdä onko näistä apua…

  • Reply Janni 4 heinäkuun, 2019 at 10:53 pm

   Tulee jotenkin höntti olo kun en ole ajatellut, että tähän voisi olla apukeinoja! Kiitos siis sullekin vinkistä ja olisi huippua kuulla, jos koet, että auttoi ☺️ pidän peukkuja!

  Leave a Reply