KYSYMYKSET JA VASTAUKSET – UUSI ARKI VAUVAN KANSSA

7 huhtikuun, 2020

Täältä tulee nyt vastaukset kysymyksiin, joita minulle sai esittää Instagramissa pari päivää sitten. Paljon kysymyksiä tuli myös synnytykseen liittyen, mutta suurimpaan osaan jätin tällä erää vastaamatta, sillä synnytyksestä on tulossa oma postaus sekä podijakso lähiaikoina – se tuntuu kiinnostavan todella paljon ja toivon, että saadaan pian podiäänitykset taas tulille ja pääsemme sitä myötä aiheen pariin!

Kuinka voit?

Kiitos kysymästä – täällä voidaan tosi hyvin ja synnytyksestä palautuminen on sujunut paljon paremmin kuin mihin olin etukäteen varautunut. Rauhallisestihan tässä on otettava vielä pitkään, mutta voinnissa ei kyllä ole valittamista. Olen toki huomannut olevani todella väsynyt, mutta se on varmaan pienen vauvan kanssa tällaisen elämän mullistuksen keskellä aika normaalia.

Olitko raskauden aikana väsynyt? Pystyiskö jatkaa normaaleja juttuja vai pitikö jättää tekemisiä väliin?

Mulla ei raskauden aikana ollut pitkiä väsymyskausia, vaan fiilis vaihteli hyvin pitkälti päivän mukaan. Jonain päivinä väsytti tosi paljon, mutta suurimmaksi osaksi olin ihan pirteä ja pystyin elämään ihan kuin ennen raskauttakin. Väsyneinpinä päivinä toki piti jättää tekemisiä väliin.

Yritittekö kauan lasta?

Me olimme tässä asiassa niin valtavan onnekkaita, että tulin raskaaksi niin sanotusti ensimmäisellä yrittämällä.

Miksi päädyit synnyttämään Kotkassa?

Porvoossa ei ole synnäriä ja näin ollen vaihtoehtoina on: pk-seutu, Hyvinkää ja Kotka. Olin kuullut valtavasti positiivista palautetta Kotkassa synnyttäneiltä ystäviltäni ja toki se on minulle entisenä kotkalaisena muutenkin kotoisa vaihtoehto. Oli erittäin hyvä päätös synnyttää Kotkassa nyt myös jälkeenpäin ajateltuna. ♥

Tuliko synnytyskipujen ”kovuus” yllätyksenä ja miten niistä selviää?

Ei kyllä tullut yllätyksenä, sillä osasin muiden synnytyskertomusten perusteella odottaa jotain ennen kokemattoman kovaa kipua. Sellaista se kyllä todella olikin, mutta kyllä niistä selviää jo senkin takia, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin selvitä. Puudutteet auttavat matkan varrella PALJON ja vaikka välillä tuntuu, ettei selviäisi, niin kyllä siitä vaan selviää!

Menikö synnytys kuten odotit? Jäikö siitä positiivinen fiilis?

Tulen tosiaan kertomaan synnytyksestä ihan omassa postauksessaan sekä myös podijakson muodossa laajemmin. Sen voin kuitenkin kertoa, ettei synnytys kokonaisuudessaan mennyt odotusteni tai toiveideni mukaan. Siitä huolimatta kaikesta jäi lopulta positiivinen fiilis, sillä kaikki meni kuitenkin hyvin.

Oliko pitkä synnytys?

Oli, mutta tosiaan palataan aiheeseen tarkemmin hieman myöhemmin!

Mikä asia yllätti vauvan syntymän jälkeen?

Yllätti ehkä se, miten luontevalta vauvan kanssa oleminen tuntui heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Hän tuntui heti niin omalta. ♥

Onko pikkuisella mitään syntymämerkkejä?

Ei olla kyllä bongattu yhtäkään!

Imetätkö? Miten se on lähtenyt sujumaan?

Imetän ja se on onnekseni lähtenyt sujumaan tosi hyvin. Vauva ei ole saanut lisämaitoa kuin pienen 6ml annoksen sairaalassa ensimmäisenä yönä. Myös maidon pumppaaminen on onnistunut ja näin ollen myös Joonas on päässyt syöttämään tyttöä pullosta.

Sattuiko imetys alussa?

Sattui ja sattuu välillä vieläkin. Kipu tulee kuitenkin vain, kun vauva aloittaa syömisen ja häviää, kun on hetken aikaa imenyt. Lansinoh-voide on ollut juuri niin tarpeellinen kuin kaikki etukäteen sanoivat!

Onko ollut vaikea baby blues?

Ei mulla ole tainnut olla. Toki olen ollut herkillä, mutta siihen ei ole onneksi liittynyt alakuloa ja mieli on ollut synnytyksen jälkeen pääosin positiivinen.

Joko olette keksineet pikkuiselle nimen – vai oliko jo päätetty raskausaikana?

Olemme keksineet ja se on sama nimi, jota mietimme jo raskausaikana. Lopullinen päätös nimestä oli muuten yllättävän vaikea!

Aiotko kertoa nimen?

En ole vielä varma tästä.

Mitä hankittuja vauvan tavaroita olet huomannut tarvitsevasi? Mitä et?

Vaikea sanoa näin 1,5vk kokemuksella, mutta hyviksi todettuja jo nyt ainakin: Stokke Tripp Trapp ja sen newborn-osa, Baby Björnin sitteri, unipesä, untuvapussi, kapaloliina ja tutit.

”Tätä rakkauden määrää” ymmärrätkö tuon lauseen nyt äitinä paremmin?

Joo ja en, sillä samanlaista pyytteetöntä rakkautta olen jo pitkään tuntenut myös puolisoani kohtaan. Nyt se rakkauden määrä tuplaantui kertaheitolla. ♥

Oletteko pystyneet esittelemään vauvaa kenellekään koronatilanteen vuoksi?

Emme ole ja se kyllä raastaa välillä isosti. Täytyy vain sinnitellä ja ajatella, että sen aika kyllä vielä tulee!

Mikä on yllättänyt eniten uudessa arjessa vauvan kanssa? 

Eniten on yllättänyt ehdottomasti se, miten paljon vaippoja menee.. huhhuh. Ainakin meidän vauvalla kakkavaippoja tulee ihan tuhoton määrä päivän aikana ja kyseltiinkin neuvolassa tästä, että onko ihan normaalia. 😀 Kuulemma kuitenkin on normaalia ja vaippojen kulutuksen pitäisi hieman rauhoittua jonkin ajan päästä, kun pikkuisen aineenvaihdunta ja ruoansulatus kehittyy!

Ootteko saaneet nukkua? Heräileekö vauva usein yöllä syömään?

Olemme saaneet toistaiseksi nukuttua tosi hyvin, kun vauva on herännyt vain kerran yössä syömään. Saa nähdä, miten tilanne kehittyy tulevaisuudessa ja erilaisia vaiheita varmasti tulee ja menee. Aika näyttää!

Onko sulla käytössä millainen hoitolaukku?

No ei vielä oikein minkäänlaista, sillä ei ole tullut toistaiseksi tarvittua, kun mihinkään ei voi nyt koronan takia mennä. Olen ajatellut, että joku tavallinen reppu (Kånken esim..) voisi ehkä ajaa sen asian, mutta katsotaan tarpeen mukaan. Saa vinkata jotain!

Mikä saa parisuhteen kestämään noin pitkään?

Puhuminen, puhuminen ja puhuminen. Se, että parisuhteessa kunnioitetaan molempien toiveita ja tehdään paljon asioita yhdessä sekä myös erikseen. Yhteiset arvot sekä tavoitteet ja toisen tukeminen!

Miten vauvan ja koiran yhteiselo on sujunut?

Hyvin! Koira oli aluksi parina päivänä todella huomionkipeä, mutta nyt selkeästi ottanut vauvan ”osaksi laumaa” – haluaa olla vauvan lähellä ja on kiinnostunut!

Millainen on teidän päivä vauvan kanssa?

Tällä hetkellä koronapandemian keskellä kotona olemista – nukkumista, syömistä, vaipanvaihtoa ja kävelylenkkejä. Vauvan nukkuessa puuhaillaan Joonaksen kanssa molempien omia juttuja ja katsellaan yhdessä sarjoja!

Mitä vinkkejä antaisit tuleville äideille?

Mä en tiedä, onko mulla vielä lisenssejä alkaa muita neuvomaan. Sen voin kuitenkin sanoa, että luottakaa itseenne ja omaan intuitioon. Välillä täytyy oppia kantapään kautta ja harva asia on lopulta niin vakavaa kuin moni tuntuu ajattelevan. Luokaa itse teille toimiva arki sekä rutiinit ja älkää ottako paineita ulkopuolelta – näin ainakin itse pyrin tekemään!

 

– Janni

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Jasmin 7 huhtikuun, 2020 at 8:06 pm

    Kiva kuulla, että kaikki sujuu hyvin. Meillä syntyi esikoinen tammikuussa ja me oltiin ihan samalla lailla ihmeissään vaippojen määrästä. Meillä vaihdeltiin ensimmäinen kuukausi kakkavaippoja n 5-10 per päivä ja muutaman kerran uusi kakka tuli jo ennen kun sai vaippaa kiinni. N 1,5 kuukautisena homma kääntyi ihan ylösalaisin ja nyt vauva kakkaa enää kerran noin neljässä päivässä 😀

  • Leave a Reply