KYMMENKUISEN KUULUMISIA

27 tammikuun, 2021

Meidän vauva on tänään jo kymmenen kuukautta vanha. En kestä, että enää pari hassua kuukautta ja sitten jo juhlitaankin 1-vuotissynttäreitä. Vauvavuosi on mennyt aivan hillitöntä vauhtia ja välillä iskee kyllä suuri haikeus. Toisaalta on aivan mahtavaa seurailla pikkutyypin kehitystä ja on ihanaa, kun hän jo niin monin tavoin ottaa kontaktia ja ymmärtää koko ajan enemmän. Kokosin muutamia tämän hetken kuulumisia vauvan elämästä, mitä tuli ensimmäisenä mieleen!

– Konttaamisvauhti on kiihtynyt viime viikkoina ihan älyttömästi ja vauva pääsee jo aika hurjaa kyytiä eteenpäin. Hän osaa jo lähteä karkuun esimerkiksi pukemistilanteista ja oikein kiihdyttää vauhtia, jos tietää olevansa menossa tekemään jotain kiellettyä, kuten koiran ruokakuppeja räpelöimään.

– Konttaamisen lisäksi hän kävelee tukea vasten ja työntää taaperokärryä pitkiä matkoja. Muutama viikko sitten hän oppi myös kiipeämään rappusia ja tällä hetkellä kiivetäänkin jo kovaa vauhtia.

– Vauva syö suhteellisen hyvin, mutta välillä suun avautumiseen vaaditaan kyllä melkoista maanittelua. Ollaan menty vielä suurimmaksi osaksi soseilla ja välillä annettu myös sormiruokia. Suurinta herkkua ovat edelleen kaikki smoothiepussit oikeastaan mausta riippumatta – kaikki menee. Koko ajan enemmän hän haluaisi maistaa kaikkia ruokia, joita muiden käsissä tai lautasilla sattuu olemaan. Ollaankin annettu hänen maistella jo aika monipuolisesti, vaikkakin monista jutuista vielä todella pieniä määriä.

– Hampaita hänellä on edelleen samat kaksi kappaletta, jotka ovat olleet jo monta kuukautta. Juuri nyt näyttäisi siltä, että myös yläetuhampaat olisivat vihdoin puskemassa läpi!

– Imetän edelleen ja vauva saa tällä hetkellä oikeastaan kaiken maidon rinnasta. Tuttipulloa hän ei ole oikein halunnut enää muutamaan kuukauteen ja välillä on annettu pillipullosta korviketta, jos olen ollut omilla menoilla. Imetän keskimäärin noin neljä kertaa päivässä ja yöimetykset lopetin, kun vauva oli vajaat kahdeksan kuukautta.

– Meillä nukkuvat kaikki yönsä tällä hetkellä suurimmaksi osaksi hyvin. Vauva menee nukkumaan noin kahdeksan maissa illalla ja nukkuu 10-11 tuntia putkeen. Välillä hän tosin herää jo viiden maissa aamulla ja silloin annan aina maidon ja hän yleensä nukahtaa siitä sitten vielä pariksi tunniksi. Parina aamuna on käynyt niin, että vauva ei ole enää suostunut jatkamaan unia 5-6 maissa ja vitsit, että onkin ollut hankalaa kammeta itseni ylös niihin aikoihin. Tottakai välillä on vaihtelua ja heräillään useammin, mutta pääosin yöt hyvällä mallilla verrattuna aiempaan!

– Päiväunia tyttö nukkuu edelleen kahdet vuorokauden aikana. Aamu-unet yleensä n. 2,5h heräämisen jälkeen ja ne kestävät yleensä n. 1h. Iltapäivällä sitten 14-15 maissa hän nukahtaa toisille unille ja nukkuu 1-2h. Päiväunia nukkuu sekä sisällä pinnasängyssä sekä ulkona rattaissa.

– Vauva ”juttelee” tällä hetkellä tosi paljon ja muodostaa monia eri tavuja. Välillä tuntuu kuin hän yrittäisi tosissaan toistaa jotain sanoja, mutta voi myös olla, että kuvittelen. 😁

– Hän on myös alkanut matkimaan monia juttuja ja oppinut esimerkiksi vilkuttamaan. ❤️

– Ihan kaikki menee edelleen suuhun ja sen vaiheen loppumista odotan ehkä eniten. Suurinta herkkua tuntuisivat olevan koiran nappulat, pikkukivet ja pölypallerot….

– Tuhat kertaa omia leluja enemmän kiinnostaa tällä hetkellä esim. sähköjohdot, kaukosäätimet, kännykät, koriste-esineet ja muut sellaiset tavarat, joihin ei olisi lupaa koskea. Parhaamme mukaan yritämme aina ohjata vauvaa sallittujen puuhien pariin sen sijaan, että keräisimme vauvan ulottuvilta kaiken ”kielletyn” pois.

– Autossa ja rattaissa tyttö viihtyy edelleen superhyvin ja esimerkiksi ruokakaupassa viihtyisi ties miten pitkään tutkailemassa.

– Alkaa vaikuttaa, että meidän vauvavuodesta jää vierastusvaihe kokonaan välistä, kun tyttö ei ole vierastanut oikein missään tilanteessa/vaiheessa uusia ihmisiä.

– Vauvan kasvu on ”tasaantunut” ihan hurjasti ja vaatteidenkin käyttöaika on sen myötä pidentynyt tosi paljon. Tällä hetkellä päälle mahtuu oikeastaan kaikki samat vaatteet, jotka olivat käytössä jo kesälläkin.

Tällaisia juttuja tuli nyt päällimmäisenä mieleen kymmenkuisen vauvan elämästä. 🧡 On kyllä tosiaan ihan hullua ajatella, että parin kuukauden päästä vauva-aika on ohi!

 

– Janni

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Solja Mäkelä 27 tammikuun, 2021 at 7:19 pm

  Niin tutulta kuulostaa 😍 Meidän kaksosvauvat tänään myös 10kk!

  He ovat keskosia eli syntyivät 6viikkoa etuajassa, mutta jotenkin äitinä oon niin ylpeä heistä koska ovat nyt saaneet aika hyvin täysaikaisesti syntyneet vauvat kiinni ja alkavat edetä oikeastaan kalenteri-iän mukaisesti. Melkein kaikki tässä sun listaamassa listassa toteutuu myös meidän kohdalla 😍

  Meillä seisotaan tukea vasten (välillä meno on vielä haparaa ja päät kolisee millon mihinkin 🙄) ja myös toisella vauvalla tuo kaikensyöminen on ihan mahdotonta.

  • Reply Janni 27 tammikuun, 2021 at 8:18 pm

   Joo siis unohtui mainita, että mustelmia ja kutteja on vähän väliä otsassa 😅😅 vitsit, että kaksosten kanssa varmasti menoa riittää, kun tää vaihe aika hullu jo ihan yhdenkin kanssa!! ❤ tsemppiä!

 • Reply Hanna 4 helmikuun, 2021 at 5:02 pm

  Onko teillä ollu viel eroahdistusta?

  • Reply Janni 6 helmikuun, 2021 at 9:36 pm

   Ei ole kyllä oikeastaan ollenkaan. Joskus n. 5kk ikäisenä tyttö itkeskeli, jos jäi hoitoon isovanhemmille, mutta muuten ei ole ollut tähän mennessä ja tuokin vaihe meni nopeasti ohi silloin!

  Leave a Reply