KUVAT ENNEN JA JÄLKEEN EDITOINNIN

6 marraskuun, 2017

Mun on pitänyt toteuttaa tämä postaus jo pidemmän aikaa, mutta aina se on vain jostain syystä jäänyt. Tarkoituksena on siis hieman avata havainnollistavien kuvien avulla sitä, että miten itse editoin kuvani ja miltä näyttää muokkaamaton vs. valmis blogiin ladattava kuva. Muutaman muun bloggaajan olen nähnyt toteuttavan vastaavia postauksia ja olen itse kokenut ne tosi mielenkiintoisina, sillä jokaisella on varmasti hieman oma tyyli editoinnin suhteen. Itse en ole varmaan ikinä kahdeksanvuotisen blogihistoriani aikana lisännyt tänne ainuttakaan täysin muokkaamatonta kuvaa, mutta toki taidot ovat karttuneet rutkasti tässä matkan varrella niin valokuvauksen kuin editoinninkin kohdalla.

Olen jo useamman vuoden kuvannut jpg:n sijaan lähes kaikki kuvat raw -muodossa, jolloin tiedosto on nimensä mukaisesti täysin raakile. Siinä ei ole kameran tekemiä automaattisia säätöjä tai parannuksia ja tiedosto jää niin sanotusti auki jälkikäsittelyä varten. Raw -tiedostot ovat jpg:hen verrattuna todella paljon suurempia, sillä niihin on kuvaushetkellä tallentunut enemmän dataa, joka helpottaa huomattavasti editointia. Raw -kuvat ovat ennen jälkikäsittelyä todella latteita ja mitäänsanomattomia, mutta editoinnin avulla niistä on mahdollista kaivaa esiin vaikka mitä ja lopputuloksesta voi muovata juuri mieleisensä.

Editoinnissa olen itse vannonut Photoshop Lightroomin nimeen jo vuosien ajan ja näin teen yhä edelleen. Kuten sanottu, niin jokainen blogiin lisättävä kuva käy editoinnin läpi ja eniten keskityn valotuksen sekä värien säätöön. Valkotasapainon säätö kuuluu rutiineihin myös jokaisen kuvan kohdalla ja korostuksia sekä varjoja tulee myös säädettyä uudelleen melkein poikkeuksetta. Lightroomissa itselleni tärkein työkalu on ehdottomasti Graduated filter, jonka kanssa kuvaa pystyy ikään kuin lähestymään eri suunnista ja esimerkiksi valon suuntaa voi säädellä. Tallennan omat säätöni aina Lightroomin presetteihin, jotta saan saman tunnelman esimerkiksi kaikkiin samalla kerralla otettuihin asukuviin. En kuitenkaan käytä samoja presettejä sitten enää muihin kuviin, vaan rakennan aina uuden editin. Käytän jonkin verran myös VSCO:n valmiita tiettyä tunnelmaa tuovia filttereitä, mutta ne antavat aina vasta pohjan omalle editoinnille, eivätkä ole ikinä sellaisenaan sopivia mihinkään kuviin. Filtterin valitsemisen jälkeen kuvaa täytyy siis editoita vielä melkeinpä ihan samoissa määrin kuin ilmankin filtteriä!

Tässä nyt useampi esimerkki siitä, miten editoin kuvani. Vasemmalla muokkaamaton raakakuva vs. oikealla muokattu versio, joka on valmis ladattavaksi vaikkapa tänne blogiin:

  

En ole oikeastaan ikinä niin valokuvauksen kuin editoinninkaan osalta noudattanut mitään kirjoitettuja ohjeita tai sääntöjä. Kuvaan ja editoin sen perusteella, mikä miellyttää omaa silmääni ja olen oppinut kaiken puhtaasti kokeilemalla. Nykyään minulle on varmasti muodostunut aika vahvat omat rutiinit ja tyyli kuvien käsittelyssä, mutta edelleen mennään aika fiilispohjalta. Mielestäni tämäkin on sellainen oma taiteenlajinsa, jossa ei tarvi välittää siitä, että meneekö kaikki teknisesti oikein, jos jälki ja lopputulos vain miellyttää omaa silmää!

– Janni

12 Comments

 • Reply Terhi 6 marraskuun, 2017 at 5:38 pm

  Janni sun kuvat on niin ihania 😍

  plus on kyllä niin siistiä nähdä, että vaikka muokkauksella todellakin on väliä niin silti kaikki on hyvin maltillisesti muokattuja!

  • Reply Janni 7 marraskuun, 2017 at 10:15 am

   Kiiiitos ihana <3

 • Reply Emma 6 marraskuun, 2017 at 11:56 pm

  Miks värjäsit sun hiuket?? Ne vaaleet raidat oli ihania!

  • Reply Janni 7 marraskuun, 2017 at 10:16 am

   No jos se ei välittänyt siitä Insta Storysta, niin lopputulos ei ollut se mitä halusin 😀 Ei ollut tarkoitus hävittää raitoja!

   • Reply Emma 7 marraskuun, 2017 at 12:08 pm

    Mitä muuta voi odottaa jos värjää vaaleenruskeella värillä ite 😄 kaupanvärit on aina tummempia kun niissä lukee

    • Reply Janni 7 marraskuun, 2017 at 2:13 pm

     Kiitosta informaatiosta! Oon kyllä joskus aikoinaan värjännyt vuosia hiuksia itse ja tiedän nuo värikoodit aika tarkalleen, enkä tosiaan usko sitä värin nimeä. Onneksi oon kuitenkin itse tosi fine tämän asian kanssa, vaikka lopputulos ei ihan ollut sitä mitä piti 🙂 Toivottavasti myös sinulle ok?

 • Reply Iida 7 marraskuun, 2017 at 8:07 am

  Kiva postaus! Pakko vielä erikseen kommentoida, että musta on ihana että oot pysynyt pitkän blogiuran aikana omalla tiellä ja jalat maassa, sellainen kuva ainakin tänne välittyy. Sun blogia jaksaa seurata, koska se on oikeasti aito eikä tule sellainen tunne että bloggaaja yrittää olla joku muu kuin oikeasti on. 😊 mukavaa syksyn jatkoa täältä Lapista!

  • Reply Janni 7 marraskuun, 2017 at 10:17 am

   Kiiitos! Et kuule tiedäkään, että miten oikeaan saumaan sun kommentti tuli 🙂 Ihanaa kuulla, että tuollainen fiilis on välittynyt täältä sulle! <3 Kivaa syksyn jatkoa ja talvea myös sinne pohjoiseen!

   • Reply Tiia 9 marraskuun, 2017 at 9:45 pm

    Samaa mieltä ollaan täällä <3

    Tämä on paras blogi tällä hetkellä juurikin tuon aitouden vuoksi. Jatka samaan malliin!

    Ihanaa joulun odotusta 🙂

    • Reply Janni 9 marraskuun, 2017 at 11:39 pm

     Tällainen palaute tuntuu superhyvältä <3 ihanaa kiitos!

 • Reply SofiaEmilia 7 marraskuun, 2017 at 1:05 pm

  Aivan upeita kuvia! Oon ihaillut sun kuvanmuokkaustaitoja jo pitkän aikaa 🙂 Aloitin itsekin kuvaamaan raakakuvina jokin aika sitten, mutta muokkauksessa on vielä paljon opeteltavaa. Visio löytyy, taitoa ei niinkään 🙂

  • Reply Janni 7 marraskuun, 2017 at 2:11 pm

   Kiva kuulla 🙂 rohkeasti vaan kokeilemaan ja youtubesta löytyy hyviä tutorialeja!! 🙂 Kiitos!

  Leave a Reply