AHDISTAVIA UNIA

25 marraskuun, 2019

Olen tainnut unohtaa mainita raskautta ja raskausoireita sivuavissa postauksissa kokonaan yhden melko inhottavan riesan, josta olen kärsinyt jo varmaan kohta parin kuukauden ajan melko säännöllisesti – nimittäin ahdistavat unet. Kuulemma pahoista unista kärsivät monet raskaana olevat, kun aivot työstävät öisin kaikkia tulevaan elämänmuutokseen liittyviä jännityksiä sekä ajatuksia. Suurin osa unista ei ole varsinaisia painajaisia, vaan enemmän sellaisia kaoottisia ja tavalla tai toisella ahdistavia. Nämä ovat ärsyttävä riesa muutenkin, mutta itselleni tällaiset yöt aiheuttavat myös fyysisiä kipuja, sillä puren hampaitani yhteen öisin ja nähdessäni näitä ahdistavia unia jännitän purulihaksiani jostain syystä vielä sata kertaa pahemmin. Minulla on öisin käytössäni hammaslääkärillä teetetyt purukiskot ja ne auttavat jonkin verran, mutta niistä huolimatta olen viime aikoina kärsinyt välillä todella inhottavista pää-, niska- ja hartiakivuista. Lisäksi alkaa olla ihan pirun ahdistavaa, kun joka päivä herää pahalla fiiliksellä ja samoin jo illalla ennen nukkumaanmenoa unet alkavat ahdistaa jo etukäteen.

En koe olevani mitenkään kovin stressaantunut tai jännittynyt tulevasta, mutta uskon silti, että alitajunta nimenomaan työskentelee öisin ja siitä tämä johtuu. Unet eivät suoranaisesti läheskään aina liity vauvaan tai tulevaan elämänmuutokseemme, mutta ovat nimenomaan sellaisia kaoottisia ja yleensä joudun niissä aina selviytymään milloin mistäkin älyttömistä koettelemuksista. Toivottavasti nämä unet eivät sentään ole mikään enne meidän tulevaisuudesta! 😀

Tätä on tosiaan kestänyt jo sen verran pitkään, että kohta pitäisi alkaa keksiä jotain keinoja, jolla tästä voisi mahdollisesti päästä eroon. Olen miettinyt, että voisikohan esimerkiksi meditoimisesta olla apua, jos saisi joidenkin harjoitteiden avulla päänsä tyhjennettyä iltaisin? Sen voin myöntää, että kaikki tulevaan liittyvät asiat ovat kyllä mielessä sen verran tiiviisti koko ajan, että välillä on vaikea päästä ajatuksista eroon. Vaikka ajatukset ovatkin positiivisia, niin kyllähän ne silti kuormittavat minua päivisin ihan valtavasti.

Olisi kiva kuulla, että löytyykö muita, jotka ovat raskauden aikana tai ihan muuten vain kärsineet vastaavista uniongelmista? Erityisesti tietenkin kiinnostaa, jos olette keksineet jotain hyviä keinoja unien rauhoittamiseen?

– Janni

2 Comments

  • Reply Tiia K 25 marraskuun, 2019 at 7:44 pm

    Kyllä, kyllä, kyllä. Nyt raskaana rv 25 ja nähny aivan kamalia unia jo kuukausia. Välillä jopa herännyt siihen, että itken. Nukkumaan käyn aina hyvillä mielin, mutta välillä yöllä herään niihin hirvittäviin uniin, enkä uskalla enää nukahtaa ja yritän unohtaa unen puhelinta selaillen tai laitan puhelimesta jonkun lyhyen sarjan pyörimään ja nukahdan siihen sitten.. todella ärsyttävä ”oire” nämä unet. 🙁

  • Reply Lena 26 marraskuun, 2019 at 6:30 pm

    Mulla oli sama vaiva, mutta mun mielestä se helpotti vähän raskauden edetessä eikä unia ollut enää yhtä usein kuin alkuvaiheessa.

  • Leave a Reply