RASKAUSVIIKOT 28-30

27 tammikuun, 2020

Raskaus on taas edennyt muutamalla viikolla ja aika on mennyt hurjaa vauhtia, kun näiden muutaman viikon aikana olimme siellä reissussakin ja viime viikko arkeen paluun kanssa oli melkoista hässäkkää. Raskauden kolmaskymmenes viikko tuli täyteen lauantaina ja näin ollen jäljellä on enää koko raskausajasta alle yksi neljäsosa – huhh.

Nyt olisi siis korkea aika taas hieman summailla fiiliksiä kuluneiden viikkojen varsilta, vaikka mitään suuria muutoksia ei kyllä itse asiassa ole tapahtunutkaan.

– Vatsa ja vauva kasvavat näillä viikoilla kovaa vauhtia ja kumpaakaan ei ole voinut olla huomaamatta. Vauvan liikkeet alkavat olla todella voimakkaita ja hänen asentojen vaihdokset aiheuttava aika ajoin melko ikävältäkin tuntuvaa muljuntaa vatsassa. Välillä vatsa on täysin epäsymmetrisen muotoinenkin, kun vauva painaa selkää tai peppua kovasti vatsanpeitteitäni vasten. On jotenkin todella hullun tuntuista, kun välillä vauvasta voisi melkeinpä tarttua kiinni vatsan läpi. Nuo tuntemukset välillä jopa heikottavat itseäni, sillä jotenkin tuossa se konkretisoituu niin vahvasti, että sisälläni todella elelee joku. Vauva myös selkeästi reagoi erilaisiin ääniin sekä musiikkiin!

– Nuo todella vahvat liikkeet sekä vauvan voimistunut reagointi ulkoisiin ärsykkeisiin ovat edesauttaneet valtavasti jo nyt luomaan suhdetta vauvaan. Vaikka sanoin liikkeiden välillä tuntuvan jopa hieman ikävältä, niin voisin silti maata tuntikausia kädet vatsalla tunnustellen hänen liikkeitä ja olen alkanut jopa puhua vauvalle, vaikka vielä jokin aika sitten se tuntui hassulta ajatukselta.

– Henkisellä puolella on tapahtunut nyt näiden viikkojen aikana ehkä enemmän kuin koko raskauden aikana yhteensä. Olen täälläkin aikaisemmin maininnut, että en ole raskauden aikana kokenut olevani mitenkään erityisen herkillä tai kokenut mitään suuria muutoksia henkisellä puolella. Nyt kuitenkin erityisesti viimeisen viikon aikana mielialani ovat heitelleet laidasta laitaan ja tunteet ovat olleet pinnassa. Monet sellaiset jutut, joille normaalisti vain kohauttaisin olkapäitäni ovat menneet todella pahasti ihon alle ja kaikki pienetkin vastoinkäymiset ovat tuntuneet jotenkin kohtuuttomilta. Paljon asioita on ollut mielen päällä ja itku on ollut huomattavasti aikaisempaa herkemmässä.

– Jossain puhelimestani löytyvistä raskaussovelluksissa mainittiin, että tässä vaiheessa raskautta odottavista äideistä tulee monesti hieman ”sisäänpäin kääntyneitä” ja tämän olen kyllä huomannut omalla kohdallani. Tulee oltua todella paljon omissa maailmoissa ja ajatukset pyörivät melko tiiviisti raskauden sekä siihen liittyvien asioiden ympärillä. Välillä on todella haastavaa keskittyä muihin asioihin ja ajatus harhailee.

– Tämä liittyy vahvasti tuohon edelliseen, mutta normaali hajamielisyyteni on myös viimeisen viikon aikana noussut aivan uusiin sfääreihin ja se varmasti juuri liittyy tuohon keskittymiskyvyn herpaantumiseen. Asiat vain yksinkertaisesti tuntuvat tippuvan päästä (sekä käsistä!!) ja eräänä aamuna keitin muun muassa kahvin kahteen kertaan, kun en muistanut, että olin jo kaatanut kahvin mukiin ja höyryävä kahvi odotteli ruokapöydällä… Olen puhunut tästä hajamielisyydestä useamman ystäväni kanssa ja kaikki raskauden kokeneet ovat rauhoitelleet, että tämä olisi täysin normaalia – en voi kyllä tarpeeksi painottaa vertaistuen merkitystä!

– Jos henkisellä puolella on ollut hieman haastavaa, niin fyysisesti olen edelleen voinut todella hyvin. Reissussa meillä oli aika aktiivisia päiviä ja sen kyllä välillä tunsi iltaisin olotilassa sekä jaloissa, mutta haasteita ei sen kummemmin ole ollut. Toki en ole kovin paljoa rehkinytkään, mutta tässä ihan normaalissa arjessa kropassa on ollut tosi hyvä fiilis.

– Mulla alkaa selkeästi olla myös ”pesänrakennusvaihe” meneillään, kun kotona yksi jos toinenkin paikka on kokenut muutoksia. Sormeni syyhyävät päästä jo vauvan huoneen laittamisen kimppuun, mutta vajaat pari viikkoa täytyy vielä odotella. Kuten sanottu, niin huone toimittaa vielä tällä hetkellä oman vaatehuoneeni virkaa ja uudet säilytysratkaisut olisi vielä järjestettävä, ennen kuin huonetta voi alkaa kunnolla valmistella vauvaa varten. Onneksi ei enää kauaa!

 

– Janni

No Comments

Leave a Reply