RASKAUSVIIKKO 23

10 joulukuun, 2019

Raskausviikko 23 tuli päätökseensä perjantaina ja lauantaina näin ollen siirryttiin viikolle 24. Edelleen olen sitä mieltä, että viikot vierivät kovalla vauhdilla ja aina ennen kuin ehdin huomata, niin ollaankin jo lauantaissa, jolloin tosiaan aina siirrytään seuraavalle raskausviikolle. Näitä raskauskuulumisia on toivottu sen verran paljon, että ajattelin ottaa tavaksi aina silloin tällöin tehdä kattavamman koonnin omista fiiliksistä. En osaa sanoa, että onko kerrottavaa ihan viikottain, mutta ajattelin päivitellä tilannetta aina fiiliksen mukaan!

RV 23

– Viime viikolla oli tosiaan neuvolakäynti, jossa selvisi hemoglobiinini lasku, josta mainitsinkin jo edellisessä postauksessa. Aloitin nyt tällä viikolla rautalisän syömisen ja nyt vain toivon sormet ristissä, ettei se aiheuttaisi isompaa reaktiota vatsani toimintaan. Vaikka aikaisemmin sanoin, että en ole huomannut matalan hemoglobiinin aiheuttaneen mitään muutoksia olossani, niin tarkemmin ajateltuna oireita on ehkä sitten kuitenkin ollut. Olen välillä etenkin aamuisin ollut todella väsynyt ja myös kasvot ovat normaalia kalpeammat sekä silmänaluset entistäkin tummemmat. Kuulin, että raudan puute saattaa aiheuttaa myös painajaisia, jotka tosin ovat ainakin toistaiseksi omalta osaltani vihdoin helpottaneet. Saa nähdä, että miten nopeasti tuo rautalisä toimii. Olisi varmasti järkevää lisätä myös ruokavalioon enemmän punaista lihaa ainakin hetkellisesti, mutta se tuntuu jotenkin vastenmieliseltä ajatukselta, kun sitä tekee muutenkin mieli niin harvoin!

– Kuten näistä tämän postauksen kuvista näkee niin viime viikolla vatsa on tullut oikein kunnolla esiin. Enää ei paljon peitellä ja erityisesti tuollainen vartalonmyötäinen mekko oikein korostaa muuttunutta kroppaa. Vatsan kasvu on aiheuttanut kiristäviä tuntemuksia ja erityisesti navan seutu kipeytyy välillä päivän aikana niin kovasti, että välillä iltaa kohden liikkuminen muuttuu vähän vaivalloiseksi. Kasvavaan vatsaan on ollut totuttelemista ja se on jotenkin huvittavaa, kun se on tiellä milloin missäkin – jää muun muassa jääkaapin sekä vaatekaapin ovien väliin. 😀 Ihan uusia kokemuksia!

– Neuvolassa mitattiin viime viikolla kohdun kasvua vatsan päältä melko suurpiirteisesti ja sen mukaan koko oli hieman yläkäyrällä. Se saattaisi viestiä isosta vauvasta, mutta tosiaan itse en ihan täysin luottaisi tähän mittanauhatekniikan tarkkuuteen. Jos seuraavillakin neuvolakäynneillä mennään koko ajan yläkäyrällä, niin haluan kyllä raskauden loppupään lähestyessä saada tarkempaa kokoarviota vauvasta. Ainoa pelkoni tällä hetkellä synnytyksen suhteen on vauvan koko, sillä mieheni suvussa on ollut paljon isoja vauvoja. Onneksi tänä päivänä näitä pystytään kontrolloida melko tarkasti ja yllätyksiä ei pitäisi tämän suhteen tulla.

– Olen huomannut entistä enemmän pohtivani kaikkia hankintoja vauvaa varten. Emme ole tällä hetkellä hankkineet vielä vaatteiden sekä yhden unipesän lisäksi mitään ja olen alusta asti ajatellut, että hankintoja ruvetaankin tekemään vasta ensi vuoden puolella. Pitäisi alkaa pian kokoamaan listaa siitä, että mitä kaikkea hankintalistalla onkaan. Olisi ehkä hyvä idea tuoda nämä pohdinnat myös osittain tänne blogin puolellekin, sillä teillä olisi varmasti hyviä vinkkejä. Vaunuvalinta taidettiin lyödä lukkoon viime viikolla ja siitä tulossa juttua myöhemmin!

– Tämä on jotenkin ihana vaihe verrattuna aikaisempaan, kun vauva on koko ajan niin aktiivinen. Aikaisemmin, kun liikkeitä tuntui harvakseltaan, niin sitä kerkesi aina jo hieman huolestua, jos mitään ei ollut pidempään aikaan tuntunut. Nyt vauvan liikkeet tuntuvat vähän väliä ja tiedän myös, miten hänet  saa liikkeelle. Esim jos juo lasillisen kylmää vettä ja käy makuulleen, niin myllerrys alkaa lähes poikkeuksetta. Sokeripitoiset ruoat ja juomat ovat myös melko varma tapa saada tyyppi liikkeelle! ♥

– Viime viikolla varasin ajan myös 3-4D -ultraan alkuvuodelle. Sain yhteistyöpyynnön Kaunis Odotus -yritykseltä ja paikka vaikutti niin ihanalta, että sinne siis suuntaamme alkuvuodesta. Tiesin kyllä muutenkin rakenneultran jälkeen, että en millään malttaisi odottaa koko toista puoliskoa raskaudesta ”näkemättä vauvaa”. Minulla oli jostain syystä ennen raskaaksi tulemista harhaluulo siitä, että julkisella puolella olisi useampi ultra kuin vain ne kaksi kappaletta. Onneksi on siis näitä vapaaehtoisia vaihtoehtoja, joita jokainen voi halutessaan hyödyntää. Sanottakoon vielä, että mietin myös melko pitkään, että haluanko mennä nimenomaan tuohon 3-4D -ultraan, sillä moni lähtee näistä mukanaan melko selkeäkin kuva tulevasta pienokaisesta. Pohdin, että haluanko kuitenkin odottaa sitten syntymään asti, että näen lapsemme kasvonpiirteet ihan IRL. Uteliaisuus vei kuitenkin voiton ja voin myöntää, että tuo jännittää jotenkin aika paljon. Olisi kiva kuulla, jos teillä on kokemuksia 3-4D ultrista – koetteko, että kannatti käydä? 

 

– Janni

21 Comments

 • Reply HannaH 10 joulukuun, 2019 at 11:30 am

  Meidän ihan perus np- ja rakenneultaan kunnallusella kuului myös tuo 4d ultraus ilmaiseksi. Olihan se ihan kiva lisä, mutta aika alieneilta ne vauvat siinä näyttää, ja ainakaann omaani ei 4d kuvasta tunnistaisi 😀
  Mutta ihan lääketieteellisesti ajateltuna 4d ultrassa näkee mm. ylähuulen rakenteen paremmin ja jotkut downin syndroomaan viittaavat kasvon piirteet.

  • Reply Janni 10 joulukuun, 2019 at 12:07 pm

   Kiitos kokemuksen jakamisesta. 😊 3-4D ultraa kai suositellaankin siellä viikoilla 25-29, kun vauvat ovat saaneet hieman enemmän pyöreyttä ja kasvot alkavat näyttää enemmän siltä kuin sitten lasketunajan lähettyvillä.

 • Reply Suvi 10 joulukuun, 2019 at 12:47 pm

  Olet ihanan hehkeä ja suloinen masu! 🙂 mullakin meni sf mitta yläkäyrillä ja masu oli todella iso, mutta 3380g siro pieni likka syntyi joten eipä se sf mitta tosiaan totuutta kerro. Itse olen syntyessäni painanut 4800g, joten pelkäsin myös oman vauvan kokoa. Kannattaa kysyä loppupuolella koko arviota jos asia mietityttää, mulla kätilön veikkaus meni aika lähelle. Ihanaa odotusaikaa <3

  • Reply Janni 10 joulukuun, 2019 at 1:21 pm

   Voi kiitos <3 ja joo näin mä ajattelinkin, että tuosta mittauksesta ei varmaankaan vielä paljoa voi päätellä. Kiitos kokemuksen jakamisesta! 🙂

  • Reply Nimetön 11 joulukuun, 2019 at 4:51 pm

   Hei!

   Pakko kommentoida tuohon sf-mittaan liittyen. Minulla on ollut koko raskausajan sf-mitta reilusti alle keskikäyrän (nyt viikko 31). Viime lääkärikäynnillä mainitsin asiasta ja lääkäri kommentoi, että sf-mittaa vaikuttaa myös vauvan asento ja minulla vauva viihtynyt koko ajan poikittain. Eli jos sinun baby hengailee kohdussa pystyasennossa, myös sf-mitta on todennäköisesti suurempi, eikä automaattisesti tarkoita isoa vauvaa 🙂

   Ihanaa loppuodotusta ja joulua!

   • Reply Janni 12 joulukuun, 2019 at 1:17 pm

    Tällaista en ollut osannut ajatellutkaan. 🙂 Kiitos kommentista! Tsemppiä sinne myös loppuodotukseen ja ihanaa joulua! <3

 • Reply Nimetön 10 joulukuun, 2019 at 1:13 pm

  4D-ultrassa vauvan kasvot voivat muistuttaa lähinnä röpelöistä merenpohjaa, joten yllätysmomenttia varmasti jää synnytykseen🙂 perinatologin tekemänä 4D-ultralla voi poissulkea mm. huulihalkiot ja downin syndroomaan viittaavat piirteet, joten se lisäarvo siinä toki on – tosin Kaunis Odotuksessa tämä ei liene mahdollista. Vauvan kasvutaipumus muuten määräytyy enemmän äidin syntymäkoon mukaan, eli en olisi niin huolissaan siitä, et mies on ollut syntyessään isokokoinen, varsinkin jos sä olet ihan terve (ei diabetesta tms).

  • Reply Janni 10 joulukuun, 2019 at 1:25 pm

   No mä olen kai sattunut sitten näkemään vain jotain todella selkeitä 3D -ultrakuvia, vaikka tokikaan ne eivät tietty mitään valokuvaa todellakaan vastaa. Ehkä ennemmin sitten vauvan synnyttyä vertaillessa voi huomata tiettyjen kasvonpiirteiden olleen olemassa jo ultran aikaan. 🙂 Ja näin olen tosiaan kuullut, että se menisi enemmän äidin suntymäkoon mukaan, mutta kukapa näitä tietää, että mikä geeni lopulta napataan mistäkin. Kiitos sinulle! 🙂

  • Reply Saija 10 joulukuun, 2019 at 10:21 pm

   Hei:) tosi ihana lukee näitä raskauskuulumisia! Ja terkkarina voin kertoo, että ei se sf-mitta (ja käsin tunnustelu) tietenkään ole absoluuttinen totuus, mutta se on helpoin ja melkeimpä ainoin tapa uä:n lisäksi mitata vauvan kasvua, joten hyvä että sitä voidaan mitata edes sillä:) Ja ei tarvitse huolehtia, että vauva kasvaisi yllättäen liian isoksi, koska saat varmasti lähetteen äitipolille loppuraskaudessa, jos näyttää että vauva kasvaa ”liian” isoksi. Lääkäri tekee muutenkin painoarvion vauvasta rv 35. Tämä liian suureksi kasvaminen on yksi asia miksi tärkeää käydä sokerirasituksessa ja hoitaa mahdollinen raskausajan diabetes, jos sellainen todettaisiin:) ihanaa odotuksen jatkoa😍

   • Reply Janni 10 joulukuun, 2019 at 10:48 pm

    Siis ehdottomasti hyvä, että tilannetta tarkkaillaan. En siis missään nimessä halunnut vähätellä menetelmää ja lähinnä tarkoitin, että ehkä sen perusteella ei vielä ole itselleni syytä panikoida asiasta. 😊 Kiitos valtavasti sulle kommentista ja infosta – sokerirasituskoe minulla onkin edessä ensi viikolla. Ihanaa kuulla, että nämä raskauskuulumiset kiinnostaa! ❤️

 • Reply Elina 10 joulukuun, 2019 at 3:07 pm

  Jään odottamaan innolla vaunuista postausta ja olisikin kiva jos tekisit blogiin jotain listausta hankinnoista, saisi myös itse hyviä vinkkejä 🙂 Odotamme myös esikoista ja kaikki on niin uutta ja jännää. Meillä kotikunta tarjoaa noiden kahden ultran lisäksi vielä muistaakseni 3 ultrausta itse neuvolassa, mikä oli tosi kiva yllätys. Olisin mennyt kyllä myös rakenneultran jälkeen myös yksityiselle, jos tätä mahdollisuutta ei olisi tarjottu. Hurjan pitkä aika odottaa viikolta 20 sinne synnytykseen asti.

  • Reply Janni 10 joulukuun, 2019 at 3:47 pm

   Oho wau – tosi kiva, että tarjotaan tuollainen mahdollisuus! Laittelen listausta lähiaikoina omista suunnitelmista hankintojen suhteen. 🙂 Ihanaa kuulla, että kiinnostusta on. Ja todellakin kaikki on niin uutta ja jännää – samaistun täysin! <3 Onnea teille odotukseen!

 • Reply Eed 10 joulukuun, 2019 at 4:27 pm

  Mulla oli kanssa joskus rv 25 tietämillä sf-mitta yläkäyrällä, mutta johtui vauvan asennosta mitattaessa. Seuraavalla käynnillä mitta oli taas takaisin keskikäyrällä ja syntyessään rv 40+1 vauva oli 3,2 kg. Joten älä vielä murehdi 🙂

  • Reply Janni 10 joulukuun, 2019 at 4:46 pm

   Just näin veikkailin, että tuo ei taida kovin paljoa kertoa! 🙂 Kiitos kommentista ja että kerroit oman kokemuksen <3

   • Reply Jenna 11 joulukuun, 2019 at 1:22 pm

    Moikka! Ei liity postaukseen, mutta mistä on postaamassasi ig-kuvassa näkyvä ruskea tähti peräisin? Olen etsinyt pitkään tuonlaista 🙂

    • Reply Janni 11 joulukuun, 2019 at 4:14 pm

     Se on erään meidän ystävän itse tekemä. Tsekkaappa youtubesta ”diy paper bag star” tms.. 🙂

 • Reply Hanna 11 joulukuun, 2019 at 11:08 am

  Ihana lukea näitä raskausjuttuja(kin) sulta pitkään seuranneena 🙂 meidän neuvolalääkäriä siteeraten ja kolmen odotuksen kokemuksella nuo mitat eivät ole kertoneet mitään, on ollut ylä- ja alakäyrällä ja pienin vauva tullut isoimmasta mahasta, heh.

  • Reply Janni 11 joulukuun, 2019 at 4:15 pm

   Ihanaa kuulla, että kiinnostaa! <3 Ja kiitos kokemuksen jakamisesta!

 • Reply Jenna 11 joulukuun, 2019 at 1:21 pm

  Moikka! Ei liity postaukseen, mutta mistä on uusimmassa ig kuvassa näkyvä ruskea tähti peräisin? Olen etsinyt pitkään tuo laista 🙂

 • Reply Laura 12 joulukuun, 2019 at 9:40 am

  Täällä suunnilleen samoilla viikoilla menmään, joten kaikki vauvajutut kiinnostaa ❤️ hyviä vointeja, vatsa täällä jo aika iso, toka raskaus niin on olokin ollut jo isompi 😘

  • Reply Janni 12 joulukuun, 2019 at 1:15 pm

   Oi ihanaa <3 Onnittelut sinne! Mahtavaa kuulla, että aiheeseen liittyvät postaukset kiinnostaa! 🙂

  Leave a Reply